Een paard in Zuidzande, provincie Zeeland, is zo ernstig mishandeld dat een dierenarts het dier heeft moeten laten inslapen. Uit onderzoek blijkt dat het paard, Lagos, woensdagavond met een groot stomp voorwerp tussen zijn oren is geslagen. Volgens het autopsierapport was het linkeroog ingesneden, zijn tanden verbrijzeld en had het dier een zware fractuur tussen zijn oren.

mishandeling
Paard Lagos werd zo ernstig mishandeld, dat de dierenarts hem moest laten inslapen | Foto: Marianne Dieleman

Lagos, de 24-jarige ruin van Marianne Dieleman, stond in een wei aan de Terhofstededijk. Marianne:

“Het gebeurde woensdagavond tussen half acht en half elf. We hadden Lagos en onze pony Magic Boy in de wei gelaten en toen we om half elf nog even gingen kijken, vonden we Lagos liggend in de stal in een plas bloed. Lagos was in shock, maar reageerde wel op mijn stem. Wij zagen aanvankelijk bloed uit zijn oor en wat schaafwonden tussen zijn ogen. De dierenarts dacht dat hij een koliek had, maar mijn gevoel zei dat dat niet klopte. Hij had nog gras in zijn mond en dat hebben ze niet als ze een koliek hebben.”

Lagos was niet meer te redden. Nog diezelfde nacht heeft een dierenarts hem geëuthanaseerd.

“Die nacht heb ik natuurlijk niet geslapen. Het bleef maar malen dat het niet klopte. De volgende dag hebben we de dierenarts teruggebeld en gevraagd wat we nog konden doen. Zij suggereerde autopsie te laten doen door de Universiteit van Gent. Dat hebben we laten doen. En daaruit kwam dat hij ernstig mishandeld is.”

De eigenaresse heeft inmiddels contact gehad met buurtbewoners en de politie.

“We hebben gezocht en alles bekeken, maar niks gevonden dat naar de dader kan leiden. Ook de buren hebben helaas niks gezien.”

Volgens Marianne is haar paard door de dader meegenomen naar zijn stal en is het dier daar met een ijzeren staaf mishandeld.

“Hij was ook altijd veel te lief. Ging met iedereen mee. Alle kinderen van de school waar ik werk hebben wel op hem gereden. Hij mocht dan al wel 24 zijn, hij was nog hartstikke gezond.”

Marianne heeft weinig hoop dat de dader gevonden wordt.

“Natuurlijk hoop ik dat er gerechtigheid komt. Maar ik treed vooral hiermee naar buiten om paardenbezitters en andere mensen te waarschuwen alert te zijn.”

Mocht je iets weten over deze ernstige mishandeling neem dan contact op met de dierenpolitie via 144 of mail onze redactie via info@animalstoday.nl.

Bron: PZC ©Animals Today