Op dit moment zijn bulldozers bezig een stuk Indonesisch regenwoud op Sumatra met de grond gelijk te maken voor de aanlag van een door China gebouwde stuwdam. Maar in dat stukje regenwoud leven de laatste 800 Tapanuli orang-oetans, die nog maar net ontdekt zijn en nu al met uitsterven worden bedreigd.

Tapanuli
Tapanuli orang-oetan (man) | Foto: Tim Laman/Wikipedia

De Tapanuli orang-oetans (Pongo tapanuliensis) zijn pas in 2017 ontdekt, toen wetenschappers tot de conclusie kwamen dat het een op zichzelf staande soort was. Tegelijkertijd met die ontdekking kwam het trieste bericht dat er van deze apensoort nog maar 800 individuen over zijn. En daarmee behoorde de nieuwe orang-oetan meteen tot één van de meest bedreigde diersoorten.

Existentiële bedreiging

Maar deze ontdekking heeft het Chinese staatsbedrijf Sinohydro niet tegengehouden om verder te gaan met het kappen van bossen voor een groot stuwdamproject, precies in het hart van de orang-oetanpopulatie. Volgens verschillende orang-oetan-experts is dit een existentiële bedreiging voor de Tapanuli orang-oetan. Orang-oetan-expert Erik Meijaard, directeur van Borneo Futures, in The Guardian:

“Het bouwen van de dam betekent dat de orang-oetanpopulatie wordt gesplitst. Je krijgt uiteindelijk twee kleinere populaties, en deze zullen veel minder overlevingskansen hebben, omdat een kleine populatie eerder zal uitsterven dan een grote.”

Tapanuli
Leefgebied maakt plaats voor verwoesting | Foto: publiek domein

Genetische variatie

Wanneer er van een diersoort nog maar weinig individuen over zijn is het noodzakelijk dat de genenpoel zo groot en divers mogelijk blijft. Wanneer de bestaande groep van 800 Tapanuli orang-oetans wordt opgesplitst blijft er erg weinig genetische variatie over en dreigt inteelt. De dam in Batang Toru in Noord-Sumatra zal volgens onderzoekers direct 10 tot 20 procent van de bestaande populatie raken, maar ze vrezen dat het project de oostelijke en westelijke bevolking van elkaar afsnijdt, waardoor het onmogelijk wordt om opnieuw met elkaar in contact te komen.
.

Petitie

Deze 800 orang-oetans verdienen onze steun. Teken hier de petitie gericht aan de Indonesische overheid en president Joko Widodo, en sluit je aan bij de boodschap:

“Wij, burgers van over de hele wereld, doen een beroep op u: annuleer de Batang Toru stuwdam, red de laatste 800 Tapanuli orang-oetans en voorkom dat deze dieren uitsterven. Het lot van een hele diersoort ligt in uw handen.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel