Wereld Leeuwen Dag is een ode aan deze majestueuze katachtige. Een dag om bewondering uit te spreken voor deze prachtige dieren; de koning en koningin van de jungle, die tegelijk ernstig bedreigd worden door stroperij en trofeejacht.

Wereld Leeuwen Dag
Tijdens Wereld Leeuwen Dag denken we ook aan Cecil (2002 – 2015) | Foto: publiek domein

In de dagelijkse berichtgeving over dieren is vaak weinig om vrolijk van te worden. En dan vergeet je soms om simpelweg te genieten van dieren, natuur, of misschien gewoon een mooi uitzicht. Want bij een leeuw denk je helaas al snel aan stroperij, en niet in eerste instantie aan hoe mooi dat dier toch eigenlijk is.

De botten van een leeuw leveren veel geld op. Daar maken Chinezen wijn van, die geneeskrachtig zou zijn. Stropers weten dat en er worden dagelijks leeuwen vermoord om hun beenderen. Leeuwen worden ook gedood door lokale bevolking, omdat ze beschouwd worden als bedreiging van het vee.

Wereld Leeuwen Dag
Foto: greg willis/Wikimedia

Staart
Het gestroomlijnde, atletisch gespierde lichaam van grote katachtigen in een achtervolging. De liefdevolle familieband tussen leeuwen en hun welpen, die als enige grote kattensoort in groepen leven. Gevechten tussen jonge mannetjes en andere rivalen. Het zijn de dingen die leeuwen bijzonder maken en prachtig om te zien. Zo veel sterker dan wij mensen, maar tegelijk zo kwetsbaar.

Maar het venijn zit in de staart. We vinden leeuwen natuurlijk ook fantastisch door hun jongen. Welpjes zijn net uit de kluiten gewassen kittens, en er wordt dan ook veel geld mee verdiend om toeristen met jonge leeuwtjes te laten knuffelen. Die, als ze te oud zijn, door een trofeejager in een afgesloten gebied worden afgeknald. Canned hunting, ook weer voor veel geld.

Wereld Leeuwen Dag
Jonge leeuwtjes | Foto: Matt Biddulph/flickr

Kat op schoot
Nee, dan liever een mooie natuurdocumentaire over leeuwen, discreet gefilmd met goede camera’s. Dan zie je de welpjes ook, in een omgeving waar ze thuishoren. En neem daarbij dan maar de kat op schoot. Of haal er een, na jezelf goed geïnformeerd te hebben, uit het asiel. Want al worden ze vaak huistijgers genoemd, katten die het goed met elkaar kunnen vinden hebben onderling veel weg van leeuwen.

Gezellig | Foto: publiek domein

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel