Verhitte honden uit auto’s bevrijd tijdens World Dog Show

Tijdens de hondententoonstelling World Dog Show 2018 in de Amsterdamse RAI, bevrijdde de politie donderdag zes honden uit te warme auto’s. Sommige auto’s stonden in de parkeergarage, maar ook daar loopt de temperatuur snel op. Daarom sloegen agenten autoruiten in om de verhitte dieren te bevrijden.

World Dog Show

Tijdens de World Dog Show in Amsterdam zijn meer dan 33.000 honden aanwezig om gekeurd te worden | Foto: SheltieBoy/flickr

Drie hondeneigenaren hebben een boete gekregen van 750 euro, omdat ze hun hond in een hete auto hebben achtergelaten. Drie kregen een ernstige waarschuwing. Ook al is de hittegolf voorbij, het is nog steeds warm en temperaturen kunnen in auto’s snel oplopen tot boven de 40 graden.

Schandalig
Dat mensen hun hond achterlaten in de auto, vindt een woordvoerder van de hondenshow schandalig:

“Mensen kunnen niet zeggen: ik heb niets gezien, ik heb niets geweten. Ik kan er met mijn verstand niet bij. Als het uitgangspunt is dat je van honden houdt, hoe krijg je het dan toch voor elkaar je hond in de auto te laten?’’

De hondenshow duurde tot en met gisteren; de politie heeft alle dagen gecontroleerd op de aanwezigheid van achtergelaten honden in auto’s bij de evenementenlocatie.

Bij een hondenevenement van de Duitse Pinscher-Schnauzer-Klub 1895 e.V. (PSK) in juni overleed een Skyeterrier in de auto van zijn baasje. Een keurmeester liet zijn eigen honden achter in de auto, waarvan er een al overleden was toen de dieren gevonden werden. Zijn andere twee honden hebben het ternauwernood overleefd.

Protest tegen hondenshow
Dier en Recht organiseerde een protest bij de World Dog Show. Sarah Pesie van Dier & Recht vindt dat tentoonstellingen per definitie een stressvolle ervaring voor honden zijn en ongezonde fokpraktijken veroorzaken. Volgens de organisatie worden dieren op een hondenshow geforceerd tot onnatuurlijk gedrag voor het vermaak van mensen, net als bij het circus.

Hierin vindt de organisatie gehoor bij de gemeente Amsterdam, die geen vergunning meer wil verlenen voor dergelijke shows, omdat men het ‘onwenselijk vindt dat evenementen waar doorgefokte dieren worden tentoongesteld plaats hebben in de stad’.

Dierenarts Piet Hellemans is ook van mening dat hondenshows verboden moeten worden en zegt in De Telegraaf:

“Het gaat de baasjes hier niet om het welzijn van de hond of het ras, het gaat om hun ego, roem en financieel gewin.”

“Deze shows raken nergens de natuurlijke behoeftes van honden, zoals wandelen en spelen. Het is in geen enkel opzicht in het belang (fysiek en mentaal) van de honden. Daarnaast wordt er op uiterlijk geselecteerd, het welzijn van de honden is hier ondergeschikt aan. Met de prijswinnaars wordt gefokt, de keurmeesters zijn veelal fokkers. Dus hier wordt de volgende generatie zieke honden geselecteerd. Het zijn slagers die hun eigen vlees keuren!”

Voorstanders van en deelnemers aan hondenshows vinden de ophef zwaar overtrokken. Ze zijn van mening dat voor showhonden vaak nog beter wordt gezorgd dan voor de gemiddelde huishond.

Weerstand tegen World Dog Show China (petitie)
De World Dog Show is het grootste hondenevenement ter wereld, waarbij meer dan 33.000 honden aanwezig zijn uit 74 landen. Vooral het volgende evenement is omstreden: de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft China uitgenodigd de World Dog Show 2019 in Shanghai te houden.

Dit besluit kan op zware kritiek rekenen, vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder honden worden gehouden en geslacht in de vleeshandel. Het bekendste hondenvleesfestival vindt jaarlijks plaats in Yulin, maar het hele jaar door worden honden (en katten) op vreselijke wijze gemarteld en gedood. De Chinese regering maakt geen einde aan deze wrede praktijken, daarom is het absurd om een hondenshow in dit land te organiseren.

In een online petitie wordt de FCI dan ook opgeroepen de uitnodiging in te trekken. De Kennel Club in Engeland heeft al aangegeven de World Dog Show niet bij te wonen als deze inderdaad volgend jaar in Shanghai plaatsvindt.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Dat er honden in de auto worden achter gelaten slaat helemaal nergens op, dat soort mensen zijn niet huisdier waardig, maar om iedereen die zijn hond showt over een kam te scheren gaat helemaal ergens over, meer dan 90% van de eigenaren en fokkers welke meedoen aan een show doen dit om hun lijn op een juiste manier en volgens de regels van hun rasvereniging door te zetten. Dat er “fokkers” zijn die lak hebben aan de regels heb je overal en sta ik niet achter. Ik ben zelf fokker en wij fokken af en toe een nestje maar wel op die manier om de erfelijke ziektes uit te sluiten. Maar net als bij mensen heb je nooit 100% zekerheid. Dat er hier wordt gesuggereerd dat iedere eigenaar van een showhond slecht is en dat het slecht is voor een hond zijn gezondheid dan adviseer ik om eens een kijkje te gaan nemen op een show en er zonder vooroordeel naartoe te gaan.

  • En al die eigenaars die het dan wel “keurig” doen zijn dan stekeblind dat ze deze wantoestanden zelfs niet opmerken?!!

   • Eveline, zoals ik in mijn verhaal al zei, de meesten zijn erg met hun hondje betrokken zoals mensen die ook graag sporten met hun hond, wantoestanden zoals jij zegt worden op een show niet getolereerd , evenals honden achterlaten in een hete auto, zoals ik al zei die mensen zijn geen hond waard, en die mensen die “keurig zijn” zeggen er ook wat van als get gezien wordt. Maar wij kunnen niet zien wat er bij iemand thuis gebeurt! Laat ze eerst maar eens beginnen met het marktplaats verkoop van dieren, daar is 80% afkomstig van niet aangesloten fokkers, of import uit landen waar het alleen om het geld te doen is.
    Maar dit geldt voor heel veel andere zaken ook, zoals ik al eerder zei, ga eens kijken op een show zonder vooroordeel en kijk daarna eens wat je er dan van vind. Overigens ben ik meer van de sport! Maar vind gewoon dat net als bij andere zaken er heel veel over 1 kam geschoren wordt.

 2. Ongelooflijk al dat gezeul en gesol met al die honden. Laat die beesten lekker in hun waarde en van het leven genieten in plaats van hen als showobject te gebruiken, waarbij het ook nog vooral allemaal om uiterlijke kenmerken draait. Vaak zijn deze eisen ook nog héél extreem, in zeer ernstige mate ten koste gaand van de gezondheid en het welzijn van de dieren.
  Dat meerdere mensen hun honden in een bloedhete auto opsluiten is natuurlijk helemaal bizar, maar tegelijk tekenend voor de “dierenliefde” die deze mensen hebben.