In New York is op Times Square vorige week meer dan een ton ivoor vernietigd. De actie, die werd georganiseerd door meerdere natuurorganisaties, is bedoeld als statement tegen de illegale ivoorhandel en olifantenstroperij.

Times Square
Foto via Elephant Voices

Alle stukken ivoor, waaronder originele slagtanden, lagen uitgestald op het beroemde plein. Het ivoor werd door actievoerders op een transportband gelegd die het naar een grote stamper bracht. Daar werd het verpulverd tot stof.

Het ivoor was in beslag genomen van handelaren in Philadelphia en New York. Jaarlijks worden zo’n 35.000 olifanten in Afrika gedood voor hun slagtanden. Het meeste ivoor voor de illegale markt in Amerika komt binnen via New York.

Steeds vaker wordt in beslag genomen ivoor in grote hoeveelheden vernietigd. Het vernietigen van het ivoor maakt onderdeel uit van een wereldwijde inspanning om de steeds verder inkrimpende en kwetsbare olifanten- en neushoornpopulatie te beschermen tegen stroperij. Daarbij wordt voorkomen dat het alsnog of wederom op de illegale markt belandt.

Eind april bijvoorbeeld hebben de Congolese autoriteiten in de hoofdstad Brazzaville een grote hoeveelheid in beslag genomen ivoor vernietigd op de brandstapel. De verbranding van de bijna 5 ton ivoor vormde het startschot voor de eerste meerdaagse conferentie over illegale handel in producten van Afrikaanse flora en fauna.

In Ethiopië werd ruim 6 ton ivoor vernietigd en ook de autoriteiten in Kenia hebben duizenden kilo’s ivoor verbrand.

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.