Op West Java in Indonesië is een slechts enkele weken oude plompe lori gered van een wisse dood. Het zeldzame halfaapje, van een soort die ernstig met uitsterven wordt bedreigd door verlies aan leefgebied en de illegale verhandeling als huisdier, werd opgevangen door een team van dierenbeschermers dat tot het uiterste zal gaan om haar gezond op te laten groeien en weer veilig terug te zetten in de natuur.

plompe lori
Ernstig verzwakte baby plompe lori gered | Foto: Paul Williams www.IronAmmonitePhotography.com Flickr via Compfight cc

In een achtertuin op West Java in Indonesië, deed een nietsvermoedende bewoonster eind december een schokkende ontdekking. Een ernstig verzwakte baby plompe lori lag midden in haar tuin, moederziel alleen.

Wetende dat het om een bedreigde diersoort ging, meldde de bewoonster haar vondst bij de autoriteiten. Hierop kwam direct een reddingsteam in actie van de Balai Basar Natural Resources Conservation Agency (BBKSDA) en de internationale dierenreddingsorganisatie in Indonesië (IAR). Het minuscule diertje, dat met de naam Meli werd vernoemd naar haar vindster Meliyana, maakt volgens het team van dierenartsen en verpleegkundigen dat voor haar zorgt nu een wonderbaarlijk herstel door.

Gemis moeder levensgevaarlijk voor zuigeling

Men denkt dat Meli nog geen maand oud was toen ze verzwakt in de tuin werd aangetroffen. Haar redders brachten haar naar het door IAR beheerde rehabilitatiecentrum voor primaten in Bogor, waar ze aan een uitgebreid medisch onderzoek werd onderworpen. Na dit eerste onderzoek bleek dat Meli inderdaad in een slechte algemene conditie verkeerde. Volgens dierenarts Indri Saptorini kwam dat doordat ze het al enige tijd zonder de cruciale zorg van haar moeder had moeten stellen. De diverse snijwonden op haar lichaam waren voor het medisch team reden om te denken dat ze uit de greep van haar moeder naar beneden moet zijn gevallen.

Meli is op haar jonge leeftijd nog niet in staat eten te zoeken en voor zichzelf te zorgen. “Baby lori’s zijn gemiddeld tot een leeftijd van zes maanden afhankelijk van hun moeder. Meli krijgt daarom intensieve verzorging en haar conditie wordt elke twee uur opnieuw beoordeeld,”aldus Saptorini. In de hoop op een verdere verbetering in haar toestand, heeft het team haar op een warme en beschutte plek ondergebracht. Ze krijgt rijke voeding om haar ontwikkeling optimaal te ondersteunen en wordt elke ochtend mee naar buiten genomen om te oefenen met klimmen. Saptorini is tot zover tevreden met haar vooruitgang; ze is gezond, actief en heeft met een goede eetlust inmiddels het ideale gewicht voor haar leeftijd bereikt.

Naar vrijlating moet langzaam worden toegewerkt

Ondanks al deze positieve berichten zal het nog een tijd duren voordat Meli kan worden vrijgelaten. Als de tijd daar is zal ze eerst naar een groter verblijf worden verplaatst, waar ze verrijking krijgt om haar natuurlijke gedrag te stimuleren en ze verder kan worden voorbereid op het leven in de vrije natuur. Omdat ze met de hand door mensen is opgevoed kan ze niet zomaar in het wild worden losgelaten. Ze is nu te veel aan mensen gewend en zal daardoor contact met mensen niet schuwen. Gedurende haar hele rehabilitatieproces zal de kleine plompe lori daarom worden gemonitord door zowel haar dierverzorgers als dierenartsen, om er zeker van te zijn dat ze gezond is en leert hoe ze in het wild kan overleven. Pas dan zal ze worden vrijgelaten in geschikt habitat voor plompe lori’s, in de jungle van Indonesië.

Plompe Lori
Foto: WikiMedia Commons

Haar vrijlating zal bitterzoet zijn, want iedereen die bij haar redding en verzorging betrokken is, weet dat het kleine nachtdiertje in het wild misschien wel vrij is, maar niet veilig voor gevaar. Haar soort ziet er schattig uit en is daarom -met name in Azië– gewild als huisdier. Ook voor stropers zijn de plompe lori’s op Java niet veilig, en ze staan inmiddels zelfs als ernstig bedreigd op de rode lijst van de IUCN. Hopelijk kan Meli als ambassadeur van haar soort laten zien wanneer de lori’s op hun schattigst zijn: in de vrije natuur.

Bron:

©AnimalsToday.nl Merel Roks


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.