In een waterreservoir bij een buitenhuis in de regio Murcia, Spanje, zijn de lichamen van vier galgo’s gevonden die door geweld zijn gestorven. Twee werden opgehangen, de andere twee stierven als gevolg van letsel aan hun schedel. Het is februari, de maand waarin jagers in Spanje zich van hun galgo’s en podenco’s ontdoen nadat het jachtseizoen is beëindigd.

galgo's
4 galgo’s met geweld gedood in Spanje | Foto: Guardia Civil

Een dierenbeschermingsorganisatie die zich bezighoudt met het redden van galgo’s en podenco’s, schakelde de politie in na de vondst van de 4 dode jachthonden. Een 54-jarige man uit de gemeente Fortuna wordt door de politie onderzocht. De man riskeert een gevangenisstraf van 3 maanden tot één jaar en een houdverbod van 3 maanden tot één jaar.

50.000 galgo’s

Jaarlijks worden er aan het einde van het jachtseizoen in februari zo’n 50.000 galgo’s gedumpt en/of mishandeld. Tijdens het jachtseizoen worden ze door hun snelheid ingezet voor het jagen van hazen. De honden worden aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht, waar ze meestal na 10 dagen worden gedood. Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingsstations af om zoveel mogelijk jachthonden te redden. Minder geluk hebben de galgo’s die levend worden achtergelaten in putten, waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongerdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. Andere jachthonden zoals de podenco wacht hetzelfde lot. De galgo en de podenco kunnen beschouwd worden als twee van de meest verwaarloosde en mishandelde hondenras in Spanje. De Nederlandse organisatie DutchGalgoLobby heeft een petitie geopend tegen het leed van de Spaanse galgo. Teken hier de petitie.

Ophangingsdood

Een deel van de hond had nog een touw om de nek. AnimalsToday.nl maakte in 2016 een documentaire over het lot van de Spaanse galgo, ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’. Voor dit documentaire werd de voorzitter van een jagersvereniging geïnterviewd over het ophangen van galgo’s. Hij ontkende dat vandaag de dag gago’s in Spanje opgehangen worden. Bekijk hier de beelden:
.

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer