Op aandringen van de Partij voor de Dieren gaat Nederland zich inzetten voor een Europees importverbod op angorawol. Staatssecretaris Dijksma ontraadde de motie die Marianne Thieme had ingediend. Een Kamermeerderheid negeerde echter het advies van de staatssecretaris en is het met de Partij voor de Dieren eens dat Nederland het invoeren van wol, waarbij dieren op gruwelijke wijze worden mishandeld, tegen moet gaan.

Angorawol
Foto: poppalina / Foter.com / CC BY-NC

Uit beelden van dierenrechtenorganisatie PETA blijkt hoe voor de productie van angorawol in China konijnen ondraaglijk moeten lijden. Ze worden ontdaan van hun vacht terwijl ze schreeuwen van de pijn. Nadat de vacht eraf is getrokken, worden ze achtergelaten in hun kleine, vieze kooien waar ze in shock, bewegingloos blijven liggen. Nadat ze dit proces gedurende twee tot vijf jaar iedere drie maanden hebben doorstaan, worden de dieren geslacht en van hun huid ontdaan.

Marianne Thieme:

“Het is onacceptabel dat er in Nederland producten worden verkocht met wol van angorakonijnen, die zo ernstig moeten lijden . Het is goed dat Nederland zich nu hard gaat maken voor draagvlak in de Europese Unie om deze wol te weren.”

Thieme stelde vorig jaar al Kamervragen naar aanleiding van de beelden van PETA. H&M en WE stopten met de verkoop van producten met angorawol na een protestmailactie van de Partij voor de Dieren. Negentig procent van de angorawol komt uit China, waar geen straf staat op dierenmishandeling in konijnenfokkerijen en waar geen regels gelden voor de verzorging van dieren. De Kamer nam vandaag ook een motie van de SP en de Partij voor de Dieren aan voor een Europees handels- en importverbod op wasbeerhondenbont.

Persbericht Partij voor de Dieren