Of het nu gaat om overstromingen, bosbranden of zware stormen, natuurrampen zijn niet alleen een bedreiging voor mensen, ook dieren worden er regelmatig het slachtoffer van. Om dat te voorkomen is rond de onrustige vulkaan Mount Mayon op de Filipijnen een evacuatie begonnen van boerderij- en huisdieren.

Kip kinderboerderij Filipijnen
Foto: Wikimedia Commons

De vulkaan bevindt zich op ruim 300 kilometer ten zuidoosten van Manilla en staat al een tijdje op uitbarsten. De eerste lava stroomde vorige week naar beneden. Om die reden waren er al meer dan 36.000 mensen uit de gevarenzone geëvacueerd, maar velen van hen wilden eigenlijk liever terugkeren naar huis om voor hun dieren te zorgen. Vandaar dat werd besloten om zo’n 20.000 kippen, 5.500 varkens, runderen en honden te redden, voordat de uitbarsting veel slachtoffers zou maken.

De laatste tijd is de vulkaan weer erg actief, en dat zorgt naast lava voor aardbevingen en rondvliegend gesteente, waar de dieren door geraakt zouden kunnen worden. De evacuatie wordt uitgevoerd door dierenartsen, zodat het welzijn van de dieren zo goed mogelijk in de gaten gehouden kan worden.

Bronnen: De Morgen, ANP, GMA Network ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.