Mascha van Lynden tot Oldenaller (49) uit Klazienaveen is de winnaar van de National Geographic Fotowedstrijd 2017. Haar unieke beeld van een ontpoppende vlinder wist de jury unaniem te overtuigen. De prijsuitreiking vond vanavond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomt in Hotel Arena in Amsterdam. De winnende foto wordt gepubliceerd in het decembernummer van National Geographic magazine.

National Geographic
Winnende foto van Mascha van Lynden tot Oldenaller | Foto: National Geographic

Voor de prestigieuze wedstrijd, die dit jaar voor de negende keer plaatsvond, werden bijna veertienduizend foto’s ingezonden. De jury was unaniem in haar keuze. De foto van Van Lynden tot Oldenaller “is technisch knap gemaakt en de kleuren zijn prachtig”, aldus juryvoorzitter Aart Aarsbergen, hoofdredacteur van het National Geographic magazine. “Het enigszins verstilde beeld doet in zijn gedetailleerdheid denken aan het werk van 17de-eeuwse fijnschilders.” De fotografe maakte de foto in een plantenkas in haar eigen achtertuin.

Dier, Landschap en Mens
“National Geographic gelooft in de kracht van wetenschap, het ontdekken van de wereld en het vertellen van verhalen”, stelt Aarsbergen. “Fotografie is voor ons een belangrijk en effectief middel om het publiek in staat te stellen hun blik op de wereld te verbreden.” De National Geographic Fotowedstrijd 2017 kende drie categorieën: Dier, Landschap en Mens. In elk daarvan mocht behalve de jury ook het publiek uit vijftien genomineerden een winnaar aanwijzen. In totaal werden er bijna 25.000 stemmen uitgebracht. De jury koos behalve voor het beeld van de vlinder (die naast algemene winnaar ook de winnaar is in de categorie Dier) ook voor een intrigerend schaduwbeeld van wielrenners (categorie Mens, door Patje Vandebroek uit Neerpelt in België) en voor een stemmige half-onderwaterfoto van de Zeelandbrug (categorie Landschap, door Marcel van Balkom uit Hank). De laatste won ook de publieksprijs in dezelfde categorie. Het publiek koos verder voor een beeld van een dorstige impala (categorie Dier, door Bart Michiels uit Antwerpen) en voor een bijzonder belichte opname van Afrikaanse kinderen (categorie Mens, door Kars Tuinder uit Groningen).

National Geographic
Bart Michiels, winnaar categorie Dieren | Foto: National Geographic

Vakjury
Naast voorzitter Aart Aarsbergen telde de jury nog drie fotografiekenners: winnaar van ‘Het Perfecte Plaatje 2016’ en televisiemaker Humberto Tan, televisiemaker en fotojournaliste Sacha de Boer en natuurfotograaf Jan Vermeer. De fotowedstrijd heeft al veel, vaak inmiddels bekende, winnaars voortgebracht, onder wie Robin Utrecht en Ilvy Njiokiktjien. Alle winnende foto’s worden gepubliceerd in het decembernummer van het tijdschrift National Geographic, dat vanaf 23 november overal verkrijgbaar is.

Persbericht National Geographic