In Barcelona zijn zo’n vijftien jonge dames naakt de straat opgegaan om te protesteren tegen de bescherming van stierengevechten met belastinggeld. Voor het bekende shoppingcentrum Las Arenas, voorheen een stierenarena, besmeurden zij zich met rode verf ter illustratie van de bloedvergieten en het lijden van de dieren bij de stierengevechten. Tevens werden handtekeningen verzameld tegen de plannen van de regering om de zogenaamde corridas tot nationaal erfgoed uit te roepen.

Animanaturalis

De actie werd georganiseerd door AnimaNaturalis, een Latijns-Amerikaanse dierenrechtenorganisatie.

“Indien de wet wordt goedgekeurd, worden de stierengevechten voortaan ook met geld van het ministerie van cultuur gesubsidieerd”, aldus Aida Gascón, de Spaanse voorzitster van AnimaNaturalis. “Het is waanzin om een evenement, waarbij dieren worden gefolterd en gedood, tot cultureel erfgoed uit te roepen.”

“Nu al worden de corridas jaarlijks geholpen met 500 tot 600 miljoen euro, die afkomstig zijn van de EU-subsidies voor de veeteelt. Ondanks de traditie hadden bij de jongste peilingen nog maar tien procent van de Spanjaarden verklaard, dat ze interesse hebben in stierengevechten.”

Verwacht wordt dat in Spanje het parlement tegen de zomer over een wetsontwerp stemt dat de lobby rond stierengevechten indiende per volkspetitionnement inclusief 600.000 handtekeningen. Premier Mariano Rajoy heeft al aangegeven de plannen te willen steunen.

Jaarlijks neemt het aantal stierengevechten af. Vorig jaar werden er desalniettemin 2000 Corridas de Torros georganiseerd. Dat is een daling van 12,8 procent vergeleken met 2011. Volgens officiele cijfers bedroeg de afgelopen vijf jaar de daling van het aantal gevechten 40 procent. (Belga)

Bronnen: Knack.be & GVA.be ©PiepVandaag.nl