Animal Rights is geschrokken van de toestand van de varkens die zij aantrof in de wagens voor de ingang van het slachthuis ‘Porc Meat’ in Zele, België. De dierenrechtenorganisatie protesteerde gisteren bij het varkensslachthuis en heeft de misstanden met camera vastgelegd. Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights:

”We zagen varkens bevangen met hittestress en met het schuim op de bek. Dieren met wonden, striemen en zwellingen.”

slachthuis
Varkens in een stal| Foto: Compassion in World Farming via Compfight cc

Misstanden
Op de beelden is te zien hoe de varkens in de wagens aankomen bij het slachthuis Porc Meat. Zo’n zestig activisten van Animal Rights wachtten de varkens op om de vaak uitgedroogde dieren water te geven. In de wagens zaten varkens met wonden, striemen en zwellingen. Eenmaal op het terrein werden de varkens hardhandig de wagen uitgewerkt. Lucas:

“we zagen dat de chauffeur de varkens aan het slaan was met een soort stok. Het geschreeuw van de dieren gaat door merg en been.”

Vorig jaar kwam het slachthuis ook al in opspraak. Een voorbijganger filmde dierenmishandeling op het terrein van Porc Meat. Een gewond varken dat amper op zijn poten kon staan werd van een vrachtwagen gerold en een medewerker trachtte op brute wijze het dier op een vorkheftruck te trekken.

Varkens
In het slachthuis in Zele worden dagelijks ruim 2.000 varkens geslacht. In heel België worden jaarlijks zelfs 12 miljoen varkens geslacht, voornamelijk voor de export. Animal Rights vindt echter dat deze sector op zijn laatste benen loopt. Lucas:

“Slechts met Europese subsidies is deze bulkproductie nog vol te houden. De vele dierziektes, het gebrek aan dierenwelzijn, de uitstoot van broeikasgassen en de gezondheidsklachten van omwonenden valt niet langer meer uit te leggen.”

Plant Power
Animal Rights is dan ook van mening dat het stoppen met het consumeren van dierlijke producten zoals vlees, zuivel en eieren de oplossing is. Lucas:

“De dieren zitten op elkaar gepropt in grote stallen en zien enkel daglicht wanneer ze afgevoerd worden naar het slachthuis. Zo ga je niet met levende wezens om. Bovendien is de productie van vlees allesbehalve duurzaam. De veehouderij is een van de grootste vervuilers van onze aarde. Door de uitstoot van broeikasgassen wordt de aarde verder opgewarmd, met alle kwalijke gevolgen van dien.”

Persbericht Animal Rights


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.