Een jonge hobbyvisser uit de Amerikaanse staat Maryland heeft een haai uit de zee gehaald om er daarna een selfie mee te maken. Hij postte een video van zijn ‘ontmoeting’ op Instagram, maar haalde daarmee de woede van het publiek op zijn hals.

Haai
Man trekt haai uit water voor selfie | Foto: screenshot video instagram

De 21-jarige Zane Rutt en zijn vriend John Dietrich waren aan het vissen, toen ze de haai vingen. Ze gebruikten aas, waar de haai op afkwam. Toen het dier eenmaal had gebeten, verwijderde Rutt de haak uit zijn mond en draaide hem op zijn rug, waardoor de haai in de staat ‘tonische immobiliteit’ raakte.

Tonische immobiliteit (TI) is een kortstondige en omkeerbare staat van ingrijpende motorieke remming die kan worden teweeggebracht bij hiervoor vatbare diersoorten. Dit zijn vooral diersoorten waarop veel wordt gejaagd. Zo’n episode kan qua duur variëren tussen een paar seconden en een paar uur. Het dier ‘speelt’ als het ware dood, zodat het roofdier stopt met aanvallen en zo letsel wordt beperkt en het prooidier kan proberen te ontsnappen.

Rutt had door research over tonische immobiliteit gehoord, waardoor hij wist wat hij moest doen om de haai in die staat te krijgen. Rutt:

“…toen ik in het water was vroeg mijn vriend John of ik een foto wilde maken. Ik zei ja hoor en hij zei: wel, het is een video dus ik deed mee.”

haai
Man trekt haai uit water voor selfie | Foto: screenshot video instagram

Rutt en Dietrich zijn zogenaamde hobbyvissers, die vissen en haaien vangen en weer terug gooien in zee. Rutt:

“Vangen en weer laten gaan kan schadelijk zijn als je het verkeerd doet, maar wij doen bepaalde dingen en wij hebben bepaalde methodes die het niet zo erg maken – wij gebruiken bijvoorbeeld zware lijnen en materialen om de haai zo snel mogelijk naar de kant te trekken, zodat hij niet moe wordt. Normaal gesproken halen we ze niet uit het water en als we het doen is het heel kort…”

Rutt begrijp de ophef op Instagram niet. Rutt:

“Ik ben verbaasd dat zoveel mensen dit hebben bekeken. Ik had nooit kunnen raden wat dit zoveel aandacht en haat zou krijgen.”

De haai is weer teruggegooid in zee. Het is niet bekend hoe het hier het maakt na zijn traumatische ervaring.

https://www.instagram.com/p/BI3o3m0Bkzk/

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor