Een meerderheid van de gemeenteraad in Rotterdam is gisteren akkoord gegaan met een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Dit geldt al voor de komende jaarwisseling, waarmee iedereen die dieren en het milieu een warm hart toedraagt opgelucht kan ademhalen. Ook de raad in Amsterdam is in meerderheid voor een vuurwerkverbod, maar burgemeester Femke Halsema (GL) ziet er nog geen brood in.

Rotterdam gaat vuurwerkvrij
Rotterdam gaat vuurwerkvrij, nu Amsterdam nog | Foto: publiek domein

Volgens Halsema is het onmogelijk om een verbod te handhaven wanneer er elders in het land gewoon vuurwerk verkocht mag worden. Een weinig ferm standpunt, zeker gezien de vooruitstrevende stellingname van haar Rotterdamse collega-burgemeester Aboutaleb (PvdA):

“Hiermee laten we aan de regering zien wat de meest verstandige weg is. De meeste voorzitters van de veiligheidsregio’s en ook de brandweer zijn voor een totaalverbod. Dat negeren om politieke redenen is niet verstandig.”

De Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren heeft aangegeven zich niet neer te leggen bij het standpunt van Halsema en zal komende maand druk op de ketel zetten om haar alsnog over te halen een totaalverbod te omarmen.

Rotterdam gaat vuurwerkvrij
Onnoemelijk veel dieren zijn als de dood voor vuurwerk | Foto: publiek domein

Rotterdam maakt het voor de regering nog makkelijker om in ieder geval te kiezen voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, waarvoor in de Tweede Kamer een flinke meerderheid is en wat naar alle waarschijnlijkheid komende jaarwisseling ingaat. Een totaalverbod, waar Halsema op doelt, zit er nog niet in, omdat de coalitie de vuurwerktraditie niet geheel om zeep wil helpen. Maar het zal al een wereld van verschil zijn wanneer Nederland tijdens de jaarwisseling niet langer lijkt op een oorlogsgebied, gepaard gaande met heel veel schade aan ogen, handen, goederen, het milieu en natuurlijk het leed voor onnoemelijk veel dieren, die tijdens de jaarwisseling doodsangsten uitstaan. Komende jaarwisseling horen we geen knallen, maar vrolijke mensen op straat die elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen!

Rotterdam gaat vuurwerkvrij
Wie van dieren houdt steekt geen vuurwerk af | Foto: publiek domein

Het is tevens zeer hoopgevend dat een grote stad als Rotterdam durft te kiezen voor een totaalverbod op vuurwerk. In oktober ging Apeldoorn ook al akkoord met een verbod op consumentenvuurwerk en steeds meer steden lijken deze lijn te volgen. Eindelijk wordt het argument van de tegenstanders genegeerd die beweren in hun vrijheid aangetast te worden nu ze geen vuurwerk meer mogen afsteken. Wij draaien die redenering graag om, want de vrijheid van iedereen die een hekel heeft aan vuurwerk – mens en dier – wordt op oudejaarsavond ernstig beperkt, omdat het letterlijk levensgevaarlijk is geworden om je met een glas champagne of jus d’orange op straat te begeven en nieuwjaarswensen uit te delen.

Maar het meest blij zijn we voor de dieren en het milieu, die alleen maar schade ondervinden van een totaal uit de hand gelopen traditie. Dus: proficiat Rotterdam en alle andere steden die het lef hebben om vuurwerk helemaal te verbieden!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel