Afgelopen zaterdag gingen twee miljoen mensen wereldwijd de straat op om te protesteren tegen Monsanto. Een gigant in gif en gentech en een bedrijf dat bekend staat om intimidatie en marktmanipulatie.

Om het geheugen even op te frissen, Monsanto is het bedrijf dat Agent Orange ontwikkelde. Een gif dat in de Vietnam-oorlog werd ingezet om massaal bomen te ontbladeren. Duizenden mensen werden ziek en nog eens duizenden kinderen worden met ernstig  afwijkingen geboren om nog niet te spreken van de enorme vervuiling.

Nu produceren ze onder andere het bekende bestrijdingsmiddel Roundup, waarvan wetenschappers hebben vastgesteld dat het in ieder geval hormoonverstorend werkt en dat in verband wordt gebracht met nog heel veel andere gezondheidsklachten. Volgens Monsanto is Roundup echter compleet veilig is.

In Denemarken kun je voor een dergelijke uitspraak trouwens twee jaar gevangenisstraf krijgen.

En nu zitten ze niet alleen nog maar in het gif, maar ook in de gentechzaden. Meer dan 800 hebben ze er inmiddels ontwikkeld. In de EU zijn er twee toegelaten die gelukkig in Nederland niet worden gebruikt maar er staan er maar liefst 26 op de nominatie om toegelaten te worden. En de lobbymachine van Monsanto is een gigantische dus een krachtige tegenbeweging is zo belangrijk. Iedereen moet weten waar dit bedrijf voor staat:

Monsanto staat symbool voor de landbouw die onze wereld kapotmaakt. Die leidt tot ontbossing, tot vergiftiging van onze bodem en ons grond- en oppervlaktewater. Die leidt tot de vernietiging van onze kwetsbare maar essentiële biodiversiteit, inclusief de bestuivers als bijen, hommels en vlinders waarvan wij afhankelijk zijn. Voor een landbouw waarin wij als consument afhankelijk worden van een handvol bedrijven die onze voedselvoorziening monopoliseren. Over de volksgezondheid heb ik dan nog niet gesproken…

Het bedrijf dat claimt de oplossing voor het wereldvoedselprobleem te hebben, maar geeft ondertussen meer geld uit aan reclame dan aan onderzoek. En ondertussen  claimt het zonder patenten niet meer te kunnen overleven. Het bedrijf voert gewetenloos rechtszaken tegen biologische bedrijven waarbij per ongeluk een gentechzaadje van hen wordt gevonden – omdat ze dan het patent zouden hebben geschonden – alsof biologische boeren überhaupt gentechzaden zouden willen!

En Monsanto is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor menig zelfmoord van Indiase katoenboeren. Oorzaak? Monsanto verkocht gentechkatoen aan miljoenen Indiase boeren en beloofden een makkelijke en grote oogst. Die belofte werd niet waargemaakt. Wel zitten de boeren tot over hun oren in de schulden door patent- en landbouwgifrekeningen. Zelfmoord is voor velen de enige uitweg.

Ik ben enorm blij met de tegenbeweging die nu in gang is gezet. Afgelopen zaterdag gingen twee miljoen mensen de straat op om een vuist te maken voor een duurzame landbouw. Mensen die onze voedselvoorziening en onze natuurlijke hulpbronnen aan het hart gaan.

Ik voel me bevoorrecht dat ik afgelopen zaterdag in de gelegenheid ben gesteld als directeur van het wetenschappelijke bureau van de Partij voor de Dieren, een toespraak te houden bij de March Against Monsanto in Amsterdam.

Onderstaande foto maakte ik vanaf het podium. Ik vind het een beeld dat enorm motiveert omdat het laat zien dat dit geen eenzame strijd is.

Samen strijden we voor een mooiere wereld!

March Against Monsanto