“Zeker 24 mensen zijn in de afgelopen jaren overleden aan Q-koorts”, dat zei Roel Coutinho van het RIVM dinsdag in Nieuwsuur. Bij deze mensen is het zeker dat Q-koorts de doodsoorzaak was. “Het zullen er meer zijn, misschien twee, drie keer zo veel”, aldus Coutinho. Nog eens 4000 mensen zijn ziek geworden sinds de uitbraak in 2007, maar ook dat aantal zal volgens Coutinho eigenlijk veel hoger liggen. 4000! En dat al bij een voorzichtige aanname.

Dan nog maar niet te spreken over het aantal geiten, dat vanwege het besmettingsgevaar moest worden geruimd. Eind december 2009 zijn alleen al 40.000 drachtige dieren gedood. Er is een direct verband  aan te tonen tussen de intensieve veehouderij en de schaal waarop Q- koorts zich in ons land heeft kunnen manifesteren. Volgens ingewijden is dit pas het begin en dient de vraag niet te zijn “of” maar “wanneer” er een nieuwe zoönose-uitbraak komt.

Ik ben dan ook heel blij dat ik ben gevraagd te spreken tijdens de demonstratie tegen megastallen op 17 maart in Amsterdam. Fantastisch ook dat zoveel partijen deze actie ondersteunen.

Kom allemaal ook dus, zou ik zeggen! http://www.wezijnhetmegazat.nl/

 

Pafos

Vandaag ben ik bij de paardenopvang in Amsterdam geweest om ons eerste PiepVandaag filmpje te maken. Wat een mooie stichting en wat een bijzondere mensen daar! Vrijwilliger Sarah gaf ons een rondleiding.

Paardenopvang Amsterdam

Eén van de dieren die recent is opgevangen is Pafos, ooit een prachtige schimmel. Afgelopen week gebracht door John van den Heuvel van het televisieprogramma “Recht Gezet”. Pafos is weggehaald bij een handelaar die hem een maand lang geen eten en drinken heeft gegeven.

Dit is het droeve resultaat. Een uitgemergeld dier, waarvan je de ribben kunt tellen. Ik vind het bijzonder dat ik zo de stal in mocht komen en dat hij zich liet aaien na alles wat hij heeft meegemaakt. Heel eerlijk kostte het mij moeite niet een potje te gaan huilen. Hoe kunnen mensen dit een dier aandoen?

Pafos

Buiten paarden hebben ook veel andere dieren een thuis bij de paardenopvang. Binnenkort veel meer hierover.

De paardenopvang draait trouwens volledig op vrijwilligers en is afhankelijk van giften. Wil je de paardenopvang helpen ga dan naar de website.

Tot slot dan nog een foto van één van die andere dieren. Dit knappe heerschap heet Piet. Grappig… vandaag op de foto met zwijntje Piet en dan morgen op bezoek bij dr. Piet (Hellemans).

;-)

Zwijntje Piet