De Hondenbescherming pleit er voor dat eigenaren van pitbull-achtige honden voortaan een test moeten doen. Dit om bijtincidenten zoals vorige week dinsdag in Rotterdam te voorkomen. Daar vielen om nog onbekende reden twee pitbulls hun eigenaar aan. De dieren zijn vlak daarna afgemaakt.

pitbulleigenaren
Foto credit: the-specious / Foter.com / CC BY

Volgens Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming nemen veel mensen een hond zonder er goed over na te denken.

“Vooral bij pitbull-achtige honden zou het verplicht moeten zijn om bepaalde kennis en vaardigheden te hebben over het type.”

“Er wordt van je verwacht dat je op de hoogte bent van de fysieke capaciteiten van de hond. Zijn atletische bouw, de kracht van zijn kaken en nog veel meer.”

Niet alleen de fysieke eigenschappen van deze hond zijn van belang, ook de mentale kwaliteiten moeten niet onderschat worden, zo stelt de Hondenbescherming.

“Er wordt verwacht dat je weet dat pitbulls zijn gefokt en geselecteerd voor vecht- en waakdoeleinden. Hier moet namelijk rekening mee worden gehouden in de opvoeding. Maar veel mensen weten dit niet.”

In landen als Frankrijk, België en Duitsland is het al verplicht vaardigheden en kennis te hebben van deze honden voordat je een pitbull mag aanschaffen. Potentiële eigenaren worden eerst getest op geschiktheid. In deze landen ben je overigens ook verplicht een cursus te volgen met je hond.

Zeker omdat het in deze landen mogelijk is, zou het hier in Nederland ook doorgevoerd moeten worden vindt de Wit.

“Sinds de incidenten van afgelopen week is de overheid er veel mee bezig.”

De Wit verwacht dan ook steun vanuit de politiek.

Bron: RTL Nieuws ©PiepVandaag.nlWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur