Twee Britse hondenvechtersbazen zijn veroordeeld tot gevangenisstraf voor overtredingen op het gebied van dierenwelzijn. De misdaden kwamen aan het licht door het werk van de League Against Cruel Sports. De veroordeling staat niet op zich, de daders maken deel uit van een grotere bende.

wegens hondengevechten
Pitbulls worden vaak ingezet bij hondengevechten | Foto (illustratief): publiek domein

De nationale dierenbeschermingsorganisatie League Against Cruel Sports, LACS, ontdekte de activiteiten van Billy Leadley, ook bekend als GSK of Green Street Kennels, uit Bambers Green in Essex, en zijn vrouw Amy Louise Leadley. Ze werkte verder samen met de politie van Essex om de zaak af te ronden en voor de rechter te brengen. Ze zijn alle twee veroordeeld voor overtredingen van de Animals welfare Act 2006. Voor Billy leidde dat tot gevangenisstraf van vier jaar voor onder andere het deelnemen aan hondengevechten, en het houden en trainen van vechthonden. Echtgenote Amy kreeg een taakstraf van 200 uur, onder andere voor het houden van een vechtlocatie.

Hogere straffen voor mishandeling

Emma Judd, hoofd campagnes bij de League Against Cruel Sports, is erg blij met de straffen, die de ernst van de overtredingen weerspiegelen. De LACS heeft in het verleden met succes gelobbyd voor hogere straffen. Voor ernstige dierenmishandeling is de maximale straf verhoogd van zes maanden maanden naar vijf jaar, met de Animal Welfare (Sentencing) Act 2021.

Britten voeren campagne tegen verbod op bully XL

Agenten namen 16 honden in beslag, waaronder een groot aantal bull soorten die vaak in hondengevechten worden gebruikt. Ze verbleven onder slechte omstandigheden in een garage. Twee kleinere honden werden om welzijnsredenen uit het huis verwijderd. Naast de hoofdverdachten zijn nog twee betrokkenen gearresteerd en veroordeeld, een van hen zelfs voor vijf jaar gevangenisstraf. Alle vier de veroordeelden kregen een houdverbod voor honden voor de duur van tien jaar.

Hondengevechten zijn verboden

Hondengevechten zijn al 200 jaar verboden, maar het inlichtingenteam van de League ontvangt nog steeds meldingen via de Animal Crimewatch Service. Emma Judd van de League Against Cruel Sports:

“Hondengevechten zijn een wrede en gemene bloedsport die al eeuwenlang verboden is, maar helaas nog steeds plaatsvindt. Ons inlichtingenteam speelde een cruciale rol bij het ontmaskeren van deze hondengevechtenbende. Het is dankzij hun vasthoudendheid dat de criminelen erachter zijn gestraft. We willen ook graag de politie van Essex en de RSPCA bedanken voor hun cruciale werk in deze zaak.”

Bron:

©AnimalsToday.nl LL