Je hebt het vast wel eens bij een peuter of bij een dronken vriend gedaan: je steekt een bepaald aantal vingers van een hand op en vraagt hen het aantal te noemen. Een groep wetenschappers probeerde deze truc met zwarte kraaien.

steek
Hoeveel vingers steek ik op? De zwarte kraai weet het antwoord! | Foto: publiek domein

Het is geen verrassing meer dat een aantal vogels erg slim is en dit onderzoek bewijst het nog maar eens een keer.  Wetenschappers hebben kraaien getraind om het verband te leggen tussen wat ze zagen en wat ze hoorden. Het resultaat: kraaien kunnen tellen.

Signalen tellen

De wetenschappers, onder leiding van neurowetenschapper Diana Liao van de Universiteit van Tübingen, staken niet bepaald hun vingers op. Ze gebruikten visuele en auditieve signalen, waardoor kraaien het verband konden leggen tussen wat ze zagen en wat ze hoorden. De vogels produceerden een unieke ‘vocalisatie’ voor elk object in het onderzoek (maximaal 4). Daarnaast waren ze getraind om op een ‘enter-knop’ te pikken om aan te geven dat ze klaar waren. En als ze het juiste nummer hadden gekozen, kregen ze een traktatie.

Iedereen geslaagd!

Na 160 trainingssessies slaagden de studenten voor het examen ’tellen’. Ze produceerden voor elk nummer een andere stem, waardoor overduidelijk bleek dat ze de cijfers konden herkennen.

tellen
Screenshot X @LiveScience – Crows can count out loud

Dit is niet de eerste keer dat deze universiteit onderzoek doet naar de intelligentie van zwarte kraaien. Onderzoekers daar hadden dat al minstens één keer eerder gedaan, in 2015. Maar in dit onderzoek hebben wetenschappers aangetoond dat de vogels hardop kunnen tellen en een ander geluid produceren voor een ander getal. Dat betekent dat ze cijfers echt onderscheiden, en niet alleen begrippen als ‘meer’ en ‘minder’ kunnen leren.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk