Zondag 11 augustus begint voor moslims het offerfeest, wat betekent dat ook in ons land weer duizenden schapen en geiten als offerdier onverdoofd geslacht gaan worden. Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood hebben een open brief gestuurd aan minister-president Mark Rutte, waarin ze aandringen op een verbod om dieren te offeren en te misbruiken voor geloof, tradities en vermaak.

offeren
Open brief aan Mark Rutte voor verbod op offeren van dieren | Foto: publiek domein

De dierenorganisaties zijn van mening dat een verandering in grondwet artikel 6 Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging bittere noodzaak is:

“In dit artikel ontbreekt iets zeer essentieels, namelijk dat geen enkel levend wezen met bewustzijn en gevoel, dus niet alleen de mens maar ook het dier, in naam van godsdienst leed mag worden berokkend.”

De dierenorganisaties vragen aan Mark Rutte zich er voor hard te maken om dit toe te voegen in Artikel 6, zodat het verboden wordt dieren te offeren en te misbruiken voor geloof, tradities en vermaak.

  • Lees ook:

Roemenië zet transport 70.000 offerschapen door

Dieren offeren niet van deze tijd

De dierenorganisaties vinden vrijheid van godsdienst prima, alleen mag dat nooit ten koste van mensen of andere diersoorten gaan die een eigen intrinsieke waarde hebben, kunnen voelen en lijden:

“Het offeren van dieren berust op een wreed eeuwenoud godsdienstig verhaal dat niet meer past bij deze tijd.”

Het verbod zou niet alleen voor het offerfeest moeten gelden, maar ook voor het kipslingeren door orthodoxe joden tijdens Jom Kippoer, voor het doden van dieren door voodoo en winti aanhangers en voor alle andere dieronvriendelijke tradities, ongeacht geloof of traditie. De dierenorganisaties vinden dat:

“…het hoog tijd wordt dat Mark Rutte als vertegenwoordiger van ons land op gaat komen voor de dieren.”

Het offeren van een dier is geen verplichting. In ruil kunnen moslims ook een geldbedrag schenken voor behoeftige medemensen.

offeren
Schapen wachtend op onverdoofde slacht

Petitie Verbied het onverdoofd slachten!

Komende week worden weer vele duizenden dieren onverdoofd geslacht. Omdat dit leidt tot extreem dierenleed heeft heeft House of Animals de petitie Verbied het onverdoofd slachten! opgezet, om het nieuwe wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren te steunen waarin alle vormen van onverdoofd slachten verboden worden in Nederland. Maak duidelijk dat onverdoofde slacht niet meer kan!

Petitie: Verbied onverdoofd slachten!

  • Lees ook:

Karen’s blog: Zodra geloof mens of dier schaadt stopt het

Meer info:

Bron:

©AnimalsToday.nl