Voor het eerst mogen illegale offerdieren als schapen en geiten na inbeslagname door politie of NVWA gered worden. De dieren kunnen naar een veilige opvangplek, in plaats van ‘vernietigd’ of alsnog geslacht te worden. Het offerfeest gaat dit jaar op zondag 11 augustus van start.

offerdieren
Van illegale slacht geredde offerdieren mogen naar opvang | Foto (illustratief): publiek domein

Comité Dierennoodhulp coördineert het vervoer en de opvangplekken van in beslag genomen offerdieren, die tijdens het islamitisch offerfeest illegaal en onverdoofd geslacht dreigen  te worden. Het Comité is erg blij dat de NVWA hiervoor toestemming heeft gegeven, zodat deze dieren ‘de kans krijgen op een lang en goed leven, op een adres waar ze nooit meer risico lopen geslacht te worden’.

‘Illegale’ offerdieren niet meer vernietigd

Omdat het veelal schapen en geiten betreft waarvan de oormerken zijn verwijderd, werden de dieren voorheen op kosten van de verdachte naar het slachthuis gebracht en daar vernietigd. De oormerken worden verwijderd om vervolging te voorkomen. Comité Dierennoodhulp en Een DIER Een VRIEND vonden dit niet te verteren en zijn het gesprek met de NVWA aangegaan, wat resulteerde in het mogelijk maken van deze optie.

Zodra de verdachte nu afstand doet heeft hij de kosten van het vervoer en vernietigen niet en krijgen de dieren de Artikel 39a status, wat betekent dat ze direct naar hun nieuwe plek vervoerd worden, nooit meer verhandeld mogen worden en niet in de voedselketen terecht mogen komen. Dat laatste is geen punt, want de dieren worden ondergebracht bij mensen die van dieren houden en daarom vegetariër of veganist zijn.

offerdieren
De geredde offerdieren dieren worden ondergebracht bij mensen die van dieren houden | Foto (illustratief): publiek domein

Comité Dierennoodhulp 24 uur per dag bereikbaar

De NVWA heeft de politie van deze nieuwe mogelijkheid op de hoogte gebracht, samen met de contactgegevens van Comité Dierennoodhulp. Dat zal de komende dagen 24 uur per dag hiervoor bereikbaar zijn. Dierenvrienden uit heel het land hebben aangeboden om te helpen met het permanent opvangen en het vervoer van deze geredde illegale offerdieren. Comité Dierennoodhulp kijkt al verder dan alleen het offerfeest:

“Comité Dierennoodhulp hoopt in samenwerking met de politie en de NVWA met dit diervriendelijke initiatief een sluitende oplossing te hebben gevonden om dieren die onderdeel zijn van strafbare feiten een nieuw leven te kunnen geven.”

offerdieren
Comité Dierennoodhulp zal komende dagen 24 uur per dag bereikbaar zijn | Foto: publiek domein

Bron: