Vrouwtjesapen
Foto: iStockPhoto

Het is een bekend verschijnsel: vrouwen die onder hetzelfde dak wonen, menstrueren tegelijkertijd, dankzij feromonen. Vrouwelijke Assammakaken, ook wel bekend als Bergresusapen, gaan nog een stapje verder. Zij hebben allemaal tegelijkertijd seks.

Assammakaken leven in groepen in het zuiden en zuidoosten van Azië. De groep wordt gedomineerd door de mannetjes, die constant met elkaar strijden om met de vrouwtjes te kunnen paren. Het paringsseizoen loopt van oktober tot januari en de mannetjes worden naarmate de tijd verstrijkt steeds agressiever. Vrouwtjes sluiten hechte vriendschappen met elkaar.
Ines Fürtbauer, van de Universiteit van Göttingen in Duitsland, deed onderzoek naar de Assammakaken.  Met een groep wetenschappers observeerde ze een groep makaken in Thailand, gedurende twee paringsseizoenen. De vrouwtjes synchroniseerden hun sexuele activiteiten.

Fürtbauer vermoedt dat de vrouwtjes tegen de dominante mannetjes samenspannen, om er zeker van te zijn dat ze kunnen paren met wie ze willen, zonder daarvoor gestraft te worden.

Bron: New Scientist