Sommige mensen geven niets om dieren. Anderen hebben er alles voor over om ze te redden als ze in nood zijn. Dat overkwam een eland in Canada, die begin deze maand door het ijs zakte.

eland
Te zwaar voor het ijs van de rivier | Foto: screenshot video via Storyful News/YouTube

Elanden zijn de grootste van alle hertachtigen. Mannetjes hebben een kop-romplengte tot bijna 3 meter; vrouwtjes zijn een kwart kleiner. Het mannetje heeft een schofthoogte van 180 tot 220 centimeter en weegt maar liefst 320 tot 800 kilo. Vrouwtjes hebben een schofthoogte van 150 tot 170 centimeter en een gewicht van 275 tot 375 kilo. Het gewei kan een spanwijdte bereiken van 2 meter (bron: Wikipedia).

eland
Eland | Foto: Pixabay

Gewicht een probleem
Elanden zijn dus enorme dieren en wie ze wel eens in het wild is tegengekomen kan niet anders dan diep onder de indruk geweest zijn. Maar hun grote gewicht vormt een probleem wanneer een eland besluit om een bevroren meer of rivier over te steken. Waar wij als mensen probleemloos het ijs kunnen betreden bestaat voor een eland het gevaar dat hij of zij er doorheen zakt.

Dat overkwam een vrouwtjes eland begin deze maand in New Brunswick, Canada. Met een gewicht van ruim 250 kilo wilde ze de bevroren Shediac River oversteken, maar het ijs bleek niet dik genoeg te zijn om haar gewicht te dragen. De kans dat ze het koude water lang zou overleven was miniem, maar gelukkig waren de vrijwillige brandweermannen van het Shediac Fire Department er op tijd bij. Met bijlen gingen ze het ijs te lijf en wisten de eland te bevrijden van haar koude avontuur.

Op het droge
Omdat het dier door haar enorme gewicht niet uit het water gehesen of getild kon worden hakten de brandweermannen het ijs kapot tot aan de wal. Hierna kon de eland door het water lopend weer aan op het droge komen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

De brandweermannen en de eland haalden het nieuws, en op YouTube zijn diverse filmpjes van de reddingsactie te vinden.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.