Afgelopen maandag is in Nairobi, Kenia, een Chinese man gearresteerd, omdat hij in het bezit was van ivoor met een waarde van meer dan 525.000 euro.

Chinese man
Een Chinese man wilde ivoor smokkelen van Kenia naar China | Foto credit: Mara 1 via Compfight cc

Volgens de politie was de 40-jarige man op weg van Kameroen naar Guangzhou in China. Hij moest dinsdag voor de rechter verschijnen en zal terechtstaan voor ivoorsmokkel.

Op het vliegveld van Nairobi worden vaker mensen opgepakt die in bezit zijn van drugs of illegaal verkregen ivoor. Op 5 april werden ook twee Chinezen opgepakt voor het smokkelen van verschillende illegale jachttrofeeën. Yang Yu en Xu Miaohong werden gearresteerd door agenten van de Kenya Wildlife Service (KWS) toen ze vanaf Lagos onderweg waren naar Guangzhou.

Volgens communicatiemanager Paul Udoto was Yu gearresteerd voor het smokkelen van een ivoren armband van 6 gram. Miaohong werd aangehouden omdat hij in het bezit was van twee onbewerkte stukken ivoor en een ivoren kam, allemaal rond de 1 kilo. Hij had ook 500 gram aan schubben van een schubdier (pangolin) bij zich.

De overheid heeft een periode van 3 weken van amnestie ingesteld voor het inleveren van jachttrofeeën, ivoor en hoorns, om deze voorraden eind april massaal te verbranden. Milieusecretaris Judi Wakhungu roept iedereen in het bezit van ivoren sieraden op om deze over te dragen aan het dichtstbijzijnde KWS-kantoor.

President Uhuru Kenyatta zal toezien op de verbranding van de 120 ton ivoor dat tot nu toe al is verzameld. Hij is een beschermer van de Giants club, bestaande uit leiders van grote Afrikaanse landen, grote bedrijfsleiders en dierenbeschermers, die zich inzetten voor de bescherming van olifanten in Afrika.

Bron ©PiepVandaag.nl Laura Polderman