Al sinds 2012 is het privébezit van bruine beren in Polen verboden. Desondanks leefden in een klein dierenpark in Braniewo in het noorden van het land jarenlang vier bruine beren onder erbarmelijke omstandigheden, zonder enige vorm van medische zorg. Afgelopen weekend kwam voor twee beren de redding. De 21-jarige berin Ewka en haar 13 jaar oude dochter Gienia zijn verhuisd naar een verblijf van maar liefst 4.000 m² dat conform de berenwelzijnsrichtlijnen van VIER VOETERS gebouwd is in de dierentuin van Poznan.

beren gered
Ewka | Foto: ©VIER VOETERS/Christiane Flechtner

Moeder en dochter zijn veilig aangekomen in hun nieuwe thuis. Inez de Ligt, directeur van VIER VOETERS:

“Ewka en Gienia zijn voor de reis uitgebreid medisch onderzocht. Beide beren hebben gezondheidsklachten. De oude Ewka ziet slecht en heeft een slecht gebit door het jarenlang bijten op de tralies van haar veel te kleine verblijf. Daarnaast heeft ze last van parasieten.”

Illegaal
Na het vertrek van de twee berinnen zijn Pietka en Wojtusia de laatste twee beren die illegaal in privébezit gehouden worden. Ook voor deze beren gloort hoop. VIER VOETERS verwacht dat dit najaar de uitbreiding van het toch al enorme buitenverblijf in de dierentuin van Poznan afgerond kan worden, waarna ook Pietka en Wojtusia  kunnen verhuizen. De Ligt:

“Dit betekent dat we een eind kunnen maken aan het illegaal houden van bruine beren in Polen. Dat is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van dierenwelzijn. We hopen ook in andere landen op deze manier bij te kunnen dragen aan soortgelijke ontwikkelingen”.

Als beer leven
Ewka is geboren in een Oekraïens circus en als berenwelp overgedragen aan het dierenpark in Braniewo. Gienia is in het park geboren. Beide beren hebben nooit kunnen ervaren hoe het is om als beer te leven. In hun nieuwe verblijf kunnen ze klimmen, zwemmen en holen graven. VIER VOETERS zal de medische zorg voor de beren ook in de toekomst blijven ondersteunen.

Persbericht VIER VOETERS