Er wordt regelmatig beweerd dat de vechtstier als een koning leeft in Spanje. Het beeld bestaat dat er pas dierenleed is in de arena, tijdens het stierengevecht zelf of gedurende een feest met dieren. Maar dit beeld klopt niet. CAS International (Comité Anti Stierenvechten) publiceerde hoe dit verhaal werkelijk in elkaar steekt.

vechtstier
Het leed begint al veel eerder dan in de arena | Foto: CAS International

Het eerste moment waarin sprake is van dierenleed is enkele dagen na de geboorte. Dan wordt het kalf gescheiden van zijn moeder. Ze bevinden zich op het veld en de fokkers gaan te paard of met een tractor achter moeder en kalf aan om ze te scheiden. Dit is zeer stressvol voor de dieren. Als het gevangen is krijgt het kalf een merk aan zijn oren. Het snijden in het oor gaat zonder verdoving, met een mes of een schaar.

Als de kalfjes tussen 7 en 11 maanden oud zijn krijgen ze 4 brandmerken. Dit is een zeer pijnlijk en stressvol proces waarbij het dier vastgezet wordt. Onder andere krijgen ze een brandmerk van de fokkerij, van de vereniging van fokkers, een identificatienummer en de geboortedatum.

Selectieproces
Als de stieren en koeien tussen de 2 à 3 jaar zijn, worden ze getest. Dit zijn de zogenaamde ‘tientas’. Tijdens deze tests wordt het karakter en de ‘woestheid’ van het dier gemeten. Er bestaan verschillende soorten tests die het dier moet ondergaan. Bij één van de tests wordt het dier door een ruiter vanaf een paard 4 keer met een lange lans gestoken. Dit soort tests zijn bedoeld om te bepalen welke dieren gebruikt zullen worden om mee te fokken, welke geschikt zijn voor een stierengevecht en welke niet.

Als een koe wordt afgekeurd na zo’n test zijn er meerdere opties. Ze kan bij afkeuring naar een slachthuis gebracht worden. De veehouder zal zoveel mogelijk koeien tegelijkertijd naar een slachthuis sturen in verband met de kosten. Gedurende zo’n test worden maar enkele koeien gebruikt. Het is echter zo dat de koeien, nadat ze met een lans gestoken zijn, gewond zijn en gewoonlijk geen dierenartsbehandeling krijgen. Hierdoor zal een aantal koeien dagen verwond moeten wachten voor ze naar het slachthuis worden afgevoerd. Dierenartsen hebben koeien met grote, geïnfecteerde wonden na zo’n test gerapporteerd.

Gewoonlijk wordt 10% van de koeien goedgekeurd. Als de koe afgekeurd is voor de fokkerij maar er wel geld mee te verdienen valt, wordt ze verkocht voor een feest met dieren. Spanje kent een grote diversiteit aan soorten feesten met dieren, waarbij in het ene feest de dieren wel worden gedood en in het andere niet. Soms worden ze mishandeld als deel van het vermaak. In alle gevallen zullen ze echter aan stress lijden. Sommige koeien worden meerdere keren ingezet, pas als ze uitgeput zijn gaan ze naar het slachthuis.

Mannetjes die niet gebruikt worden voor voortplanting zullen eindigen in stierengevechten of feesten met stieren of worden ook naar het slachthuis gebracht.

Stier als oefenmateriaal
Een deel van de stieren dat opgroeit in een fokkerij zal ingezet worden als oefenmateriaal in de stierenvechtscholen. Ook worden stieren door stierenvechters gebruikt om op te oefenen. Dit wil zeggen dat er stieren van allerlei leeftijdscategorieën worden ingezet en gedood om een stierenvechter te trainen. Het is onbekend hoeveel stieren hiervoor jaarlijks precies worden gebruikt, maar zeker is dat het om duizenden stieren gaat.

Verder kan een liefhebber van het stierenvechten naar een fokkerij gaan om zelf tegen een jonge stier te vechten. Hij betaalt en in een arena mag hij het dier doden zoals hij wil. Dit is gewoon toegestaan in Spanje.

Transport
Het transport van de veehouderij naar het stierengevecht of het feest met dieren is een grote bron van stress. De tijdsduur van het transport verschilt, maar alleen al in Spanje kan de reis zo’n 8 tot 10 uur duren. Vanuit Spanje worden stieren ook naar andere landen getransporteerd, bijvoorbeeld per vliegtuig naar landen in Latijns-Amerika. Bij dit soort reizen kan het soms dagen duren voor een stier de transportruimte mag verlaten.

Vechtstieren zijn groepsdieren, maar ze kunnen niet samen in dezelfde ruimte getransporteerd worden omdat ze elkaar kunnen verwonden. Ze reizen geïsoleerd van elkaar in kleine ruimten. Gedurende het transport kunnen ze zo’n 50 kg of meer aan gewicht verliezen.

Stierengevecht
Als een stier geselecteerd is voor een stierengevecht met publiek, dan zal hij van de groep geïsoleerd worden om gewicht aan te komen. Stieren zijn groepsdieren en willen tussen soortgenoten leven. Dit proces is stressvol voor het dier.

Een deel van de hoorns van de stier wordt afgezaagd vlak voor het stierengevecht. Dit is een zeer stressvol proces. De hoorns worden door de stier gebruikt om de afstand tot een bepaald punt te meten. Als er een stuk van de hoorns is afgehaald, kunnen ze die meting niet meer maken. Dit is een voordeel voor de stierenvechters. Tijdens feesten met stieren is het verplicht om de punten van de hoorns van de stier te verwijderen.

Alle stieren en koeien die opgroeien in een fokkerij voor vechtstieren ervaren diverse momenten van stress, angst en pijn. Van alle dieren die zo’n fokkerij voortbrengt, bereikt maar een klein deel daadwerkelijk de leeftijd van 4 á 5 jaar én zal publiekelijk gedood worden in de arena. Veel dieren worden naar het slachthuis gebracht, of worden herhaaldelijk gebruikt om mensen in straatfeesten te vermaken. Andere dieren lijden in de stierenvechtscholen waar onervaren leerlingen op ze mogen oefenen. En als een stier het alsnog redt om in de arena te sterven, moet hij eerst diverse zware en wrede tests ondergaan. En het ergste moet dan nog komen, in de arena, waar de stier 20 minuten lang mag vechten in een strijd waarvan de uitkomst al voor zijn geboorte is bepaald.

Persbericht CAS International (Comité Anti Stierenvechten)