Er ging een zoektocht van ruim drie weken aan vooraf eer het jonge olifantje uit dit verhaal bevrijd kon worden van een strik om zijn rechter achterpoot. De strik is vermoedelijk geplaatst door stropers. Het beestje was een paar keer waargenomen, maar om een olifantenjong te vinden in de Greater Mapungubwe TFCA (Transfrontier Conservation Area) in Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe is makkelijker gezegd dan gedaan.

strik
Foto: Pixabay

De zoektocht van het reddingsteam was geconcentreerd op een drinkplaats waar alle olifanten uit de omgeving regelmatig kwamen om hun dorst te lessen. Maar na drie weken vreesde men dat er een hoop geld was uitgegeven voor niets. De enige resterende optie was om een helikopter in te zetten.

Beschermen
Het bleek een goede keuze te zijn, want al snel werd het olifantje ontdekt. Er zat inderdaad een strik van ijzerdraad om zijn poot, en zijn voet was helemaal opgezwollen. Maar olifanten leven in hechte families en je kunt niet zomaar zonder levensgevaar een babyolifant uit de kudde weghalen. Daarom werd besloten dat het jong en de moeder beiden een verdoving moesten krijgen. En dan nog was het een groot risico voor de reddingswerkers, want er was ook een groepje tantes in de buurt om het jong te beschermen.

wildklem
De dorst lessen | Foto: Dror Feitelson/Wikimedia

Operatie
Het lukte om de twee dieren met een verdovingspijl onder zeil  te brengen en het olifantje zo snel mogelijk mee te nemen om het van de strik te bevrijden. Spoed was hierbij vereist, want de operatie moest klaar zijn voor de moeder weer bijkwam uit de verdoving. De strik bleek inmiddels diep in zijn vlees gedrongen. Op röntgenfoto’s was te zien dat de strik flinke schade aangericht aan zijn botten, maar de bloedtoevoer was gelukkig nog in orde.

De baby, die slechts drie maanden jong was, werd geopereerd, de wond nauwlettend ontsmet en hij kreeg een langdurig werkende dosis antibiotica. Door zijn jeugd verwacht men dat zijn beendergestel voldoende kracht heeft om te herstellen, al zal hij misschien altijd een beetje een krom pootje houden.

Drafje
Het olifantje werd na de operatie op een aanhanger teruggebracht naar de plek waar de moeder nog verdoofd lag. Beiden kregen beiden opnieuw een pijltje in hun kuit, maar ditmaal om ze te laten ontwaken. Vrijwel gelijktijdig kwamen de dieren bij uit hun roes, stonden op en verdwenen op een drafje in de bosjes. Het kleine olifantje bleek prima te kunnen lopen op drie poten, en dankzij de goede zorgen van zijn redders zal hij er waarschijnlijk weer helemaal bovenop komen en snel zijn vierde poot ook weer kunnen gebruiken.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel