Dierenartsen vrezen voor het lot van huisdieren van arme gezinnen, als gevolg van de slechte economie. Momenteel zijn er volgens Ludo Hellebrekers, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, zo’n 250.000 huisdieren die niet de noodzakelijke medische zorg krijgen, omdat de eigenaar van het dier de kosten niet op kan brengen.

hamster
Foto: Wikimedia Commons

Als de crisis doorzet, zal het aantal noodlijdende huisdieren volgens Hellebrekers toenemen. Het is volgens een aantal dierenartsen dan ook de vraag af of het wel verstandig is dat mensen met een laag inkomen dieren in huis nemen. Wanneer het financiëel slechter gaat, zijn het vaak de huisdieren die daar de dupe van zijn. Het welzijn en de gezondheid van een huisdier dient altijd boven het belang van de eigenaar te staan.

Hellebrekers pleit ervoor dat meer huisdierenbezitters zich verzekeren tegen incidentele kosten, ook minder bedeelde mensen. Voor die laatste groep zou de gemeente eventueel een rol kunnen spelen. Nu is voor slechts 5% van de dieren een verzekering afgesloten.

Bron ©PiepVandaag.nl