De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een scherpe klacht ingediend bij IJsland tegen het besluit om de walvisvangst te intensiveren. In de klacht wordt IJsland opgeroepen om de internationale uitbanning van de walvisjacht te respecteren.

Walvisjacht Antarctica walvisvangst
Walvisjacht | Foto: ASOC Pictures / Foter.com / CC BY-NC-ND

De klacht is via de Europese Commissie afgeleverd bij de EU-ambassadeur in Reykjavik. Ook landen als Brazilië, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland en Israël hebben zich aangesloten bij de diplomatieke tik op de vingers.

De klacht luidt:

“Wij roepen IJsland op om het wereldwijde moratorium van de IWC (Internationale Walvis Commissie) te respecteren en de commerciële walvisvangst en handel in walvisproducten te staken.”

IJsland maakt zich volgens de ondertekenaars schuldig aan het hinderen van de bescherming van bedreigde diersoorten en moet direct stoppen met de handel in walvisvlees, -olie en andere producten. Maar net als Japan en Noorwegen beweert IJsland alleen maar op walvissen te jagen voor ‘wetenschappelijk onderzoek’ en dat er sprake zou zijn van een ‘evenwichtig gebruik van de mariene hulpbronnen’. Het moratorium van de IWC dateert alweer uit 1986, maar IJsland heeft zich er nooit iets van aangetrokken en is gewoon doorgegaan met de jacht.

Na het instorten van de IJslandse economie in 2009 werd het lidmaatschap van de EU aangevraagd, maar door de jacht op walvissen ziet het ernaar uit dat het lidmaatschap voorlopig niet wordt gehonoreerd. De EU heeft zelfs gewaarschuwd dat de economie van IJsland schade kan oplopen wanneer de walvisvangst niet stopt, en daarom besloten zou worden tot een internationale economische boycot van het 325.000 inwoners tellende eiland. Hoewel er nog niet officieel gedreigd wordt met een boycot, wijst de Europese Commissie er op dat de belangrijkste internationale handelspartners van IJsland fel tegenstander zijn van de walvisvangst, en dat IJsland ook de publieke opinie tegen zich heeft, blijkens de vele oproepen van actiegroepen wereldwijd om geen IJslandse producten meer te kopen.

Bron: Reuters ©PiepVandaag.nl Bart van Riel