Het maandenlange conflict in de Gaza strook heeft geleid tot duizenden doden en gewonden. Sinds de laatste opleving van vijandelijkheden begin juli zijn ontelbare gebouwen en instellingen gebombardeerd, met vreselijke gevolgen voor mens en dier. Meer dan 80 dieren zijn gedood toen de Al-Bisan dierentuin in het noorden van Gaza gebombardeerd werd. De twintig overgebleven dieren krijgen eindelijk hulp Een team van VIER VOETERS is momenteel in de dierentuin om de verzwakte en getraumatiseerde dieren, waaronder drie leeuwen, te voorzien van voedsel en medische zorg. Daarnaast probeert men de watertoevoer te repareren. 

Gaza
Foto: VIER VOETERS

VIER VOETERS, dat goed bekend staat in de regio,  werd door dierentuinmanager Shady Hamad officieel om hulp gevraagd omdat er geen voedsel en water meer was voor de overgebleven dieren. Helma van de Vondevoort, directeur VIER VOETERS Nederland, is erg bezorgd om de staat waarin de dierentuin momenteel verkeert:

“De meeste verblijven en andere gebouwen zijn zwaar beschadigd. Overal liggen dode dieren. De dieren die het wel overleefd hebben zijn ziek en verzwakt.”

Het VIER VOETERS team heeft allereerst noodzakelijke voerleveranties geregeld, maar ook gezorgd voor koelkasten. Daarnaast worden de dieren medisch behandeld. Waar nodig worden reparaties uitgevoerd. Zo waren de verblijven van de leeuwen sterk beschadigd en zijn noodreparaties uitgevoerd om de veiligheid van mens en dier te verzekeren.

Gaza
Foto: VIER VOETERS

Het Sinaï schiereiland en de grens tussen Egypte en Israël is veelvuldig doelwit geweest van terroristische aanslagen. Van de Vondevoort:

“Het team, onder leiding van de zeer ervaren dierenarts Amir Khalil, heeft deze operatie samen met de Egyptische autoriteiten en lokale goede doelen vanuit Caïro gepland. De veiligheid van het team had de hoogste prioriteit. Uiteindelijk is het gelukt om, begeleid door een militair konvooi, de Gaza strook te bereiken.”

Gaza
Foto: VIER VOETERS

Het is nog onduidelijk of de dierentuin in staat zal zijn om ooit de deuren weer te openen. Van de Vondevoort:

“We zijn nu aan het onderzoeken of de leeuwen overgebracht kunnen worden naar een veiliger plek buiten Gaza”.

VIER VOETERS kan hier waarschijnlijk in de komende dagen al een besluit over nemen.

Persbericht VIER VOETERS