De Noordpool wordt bedreigd door olieboringen, industriële visserij en militaire operaties. Met een indrukwekkende video waarin een ijsbeer te zien is, die door de straten van Londen zwerft, hoopt Greenpeace mensen bewust te maken van die feiten en hoe belangrijk het is de Noordpool en diens bewoners juist nu te beschermen. De video is onderdeel van het ‘Save the Arctic‘ -project. 

Aan de video verleende acteur Jude Law zijn stem en de begeleidende muziek is van de hand van Radiohead. Het Save the Arctic-project kan rekenen op brede steun en heeft sinds de start vorige maand al over een miljoen handtekeningen van over de hele wereld verzameld. Met die handtekeningen hoopt Greenpeace het verzoek aan wereldleiders om van de Noordpool een reservaat te maken kracht bij te zetten.De Noordpool is namelijk verschenen op de radar van de grote oliemaatschappijen zoals Shell, BP en Gazprom. Door het wegsmelten van het ijs worden de oliebronnen van de Noordpool makkelijker bereikbaar en is het economisch zeer aantrekkelijk aan het worden die te ontginnen. Ook visserij en het gebied gebruiken voor militaire doeleinden ligt op de loer. Heel slecht nieuws voor de Noordpool!

Vicious Circle – narrated by John Hurt from Greenpeace UK on Vimeo.

Sir Paul McCartney, die zich ook verbonden heeft aan Save the Arctic, schreef een column voor Greenpeace met daarin zijn persoonlijke beweegredenen om het project te steunen.

Sir Paul McCartney
Sir Paul McCartney

Bezoek vooral de website van Save the Arctic en teken mee om van de Noordpool een wereldreservaat te maken.

©PiepVandaag.nl