Vanaf vandaag is het gedaan met toerisme in de tijgerreservaten van India. Het hoogste gerechtelijke orgaan van het land heeft uitgesproken dat ter bescherming van de bedreigde, grote katachtigen, reservaten vrij moeten blijven van elke toeristische activiteit.

Bengaalse tijger India
Bengaalse tijger India

In India leeft meer dan de helft van de totale wereldpopulatie tijgers, waarvan de meesten in reservaten. Honderden hotels en winkels die werden opgetrokken in die gebieden, probeerden een slaatje te slaan uit toeristen die de wilde dieren van dichtbij kwamen bekijken.

Het huidige verbod is tijdelijk en geldt in afwachting van het finale oordeel naar aanleiding van de zaak aangespannen door dierenrechtenactivist Ajay Dube. Hij sleepte autoriteiten voor de rechter omdat ze de bouw en exploitatie van hotels en winkels in de beschermde gebieden hebben toegestaan. Hij vertelde de rechter dat het leefgebied van de tijger en de andere katachtigen beschermd moet worden tegen elke menselijke verstoring. Ook het finale oordeel zal zo goed als zeker als een verbod uitvallen.

Volgens de toeristenindustrie gaat dergelijk verbod uiteindelijk juist illegale handel en stroperij in de hand werken, omdat stropers tijdens hun praktijken niet langer gestoord zullen worden door aanwezige toeristen. Volgens hen zijn de grootste aantallen dieren juist te vinden op plekken die veel bezocht werden door toeristen.

Bron ©PiepVandaag.nl