In de dierentuin van Tokio is op 69-jarige leeftijd de Aziatische olifant Hanako overleden. Zij bracht haar hele leven door in een betonnen gevangenis, nadat ze als 2-jarig kalf door Thailand aan Japan was geschonken. Vorig jaar werd nog met een petitie geprobeerd Hanako uit haar isolement te bevrijden, maar dit bleek tevergeefs.

Hanako
Hanako in haar betonnen gevangenis | Foto: Yu Morita/Flickr

Hanako (bloemenkind) werd in 1947 geboren in Thailand. Toen ze 2 jaar was werd het kalf door Thailand cadeau gedaan aan de Japanse Ueno Zoological Gardens, waarna ze verhuisde naar de dierentuin in Tokio. Olifanten als ‘cadeautje’ is een traditie die helaas nog steeds regelmatig plaatsvindt, zoals recent nog door Sri Lanka aan Nieuw-Zeeland. Hanako heeft sinds 1949 nooit meer een soortgenoot gezien en leefde in een totaal ongeschikt verblijft in de Inokashira Park Zoo in Tokio (Tokyo Zoo). Hierin heeft ze 61 jaar moeten doorbrengen.

Gefrustreerd
Haar verblijf bestond uit betonnen wanden en een hok. Het geheel werd ook wel omschreven als een ‘betonnen hel’. Er was geen sprietje groen en Hanako vertoonde alle verschijnselen van een totaal gefrustreerd dier, zoals goed zichtbaar was op filmbeelden. Haar leven bestond uit verveling, maar toch was Hanako de grote trekpleister van Tokyo Zoo. Ondanks wereldwijde protesten tegen het trieste lot van deze eenzame olifant zagen de bezoekers van de dierentuin haar slechts als een attractie.

Hanako werd deze week (26 mei 2016) op haar zij liggend gevonden. Ze bleek niet meer de energie te hebben om op te staan en is kort daarna overleden. Al eerder was gebleken dat zij kwakkelde met haar gezondheid.

Nieuwe petitie
Vorig jaar november berichtte PiepVandaag over een petitie die opriep om Hanako haar laatste jaren in het gezelschap van andere olifanten door te laten brengen. Maar volgens de dierentuin was ze daar te oud voor. Er werden slechts wat speeltjes toegevoegd aan haar verblijf. Maar om te voorkomen dat Tokyo Zoo na haar dood toch weer een olifant neemt is er een nieuwe petitie in het leven geroepen. Teken deze alsjeblieft, alleen al als eerbetoon aan het verloren leven van de eenzame Hanako, en om te voorkomen dat opnieuw een olifant ten prooi valt aan de kortzichtigheid van de mens.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel