Britse onderzoekers zijn erachter gekomen dat chimpansees palmwijn ‘stelen’, of althans als ze er de mogelijkheid voor zien. Ze hebben er zelfs een speciale techniek voor. De onderzoekers beschrijven het gedrag in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society Open Science.

palmwijn
Vlooiende chimpansees | Foto: Ikiwaner (Own work) [GFDL 1.2], via Wikimedia Commons
Zeventien jaar lang observeerden wetenschappers een groep chimpansees in hun natuurlijke omgeving in de bossen van het Guineese Bossou, een gebied in het zuidoosten van het land. In deze streek wordt veel palmwijn gebrouwen en dat is ook de chimpansees niet onopgemerkt gebleven. Tussen 1995 en 2012 waren de onderzoekers getuige van 51 drinkpartijen van één of meerdere chimpansees.

Palmwijn wordt gemaakt door het vocht afkomstig uit inkepingen van palmbomen op te vangen en in grote vaten te laten fermenteren tot sterke drank. De chimpansees stelen de wijn door bladeren als een spons onder te dompelen in de vaten en vervolgens het vocht van de bladeren te zuigen.

Mannetjes en vrouwtjes
Zowel mannetjes als vrouwtjes lieten het gedrag zien en soms werd er in één keer 85 milliliter genuttigd, een hoeveelheid die gelijk staat aan drie glazen van de wijn, die gemiddeld voor 3,1% uit alcohol bestaat. Niet zo vreemd dat sommigen ‘dronken’ leken. Kimberley Hockings, één van de onderzoekers vertelt aan BBC News:

“De apen die deelnamen aan deze incidenten vertoonden gedrag dat veel weg had van dronkenschap. Zo vielen ze bijvoorbeeld vlak na het drinken van de wijn in slaap.”

Beelden van de palmwijn-dieven:

Bronnen: LiveScience.com & NU.nl ©PiepVandaag.nl