De beroemde Franse haan Maurice zal nooit meer kraaien. Maurice was vorig jaar zomer inzet van een rechtszaak op het eiland Île d’Oléron, omdat hij volgens de gepensioneerde buren te veel lawaai zou maken. Het werd een symbolische strijd tussen het Franse platteland en de stedelijke mentaliteit. De rechter bepaalde dat Maurice mocht blijven kraaien en daarmee werd de haan de held van Frankrijk. Vorige maand is hij echter overleden aan een dodelijke kippenziekte.

Haan Maurice
De beroemde Franse haan Maurice is overleden | Foto: screenshot video euronews/YouTube

Houder van haan Maurice, Corinne Fesseau, maakte aan de pers bekend dat haan Maurice is overleden:

“Hij is vorige maand tijdens de lockdown overleden aan acute snot (coryza). We hebben hem dood gevonden aan de voet van het kippenhok en hebben nog gedaan wat we konden.”

Haan Maurice hield van kraaien

De dood van Maurice komt nog geen jaar na de uitspraak van de rechter, dat de uit de stad afkomstige gepensioneerde buren hem niet het zwijgen konden opleggen. Het echtpaar had geklaagd over Maurice, die om half zeven ’s ochtends begon met kraaien en er de rest van de dag niet meer mee ophield. Corinne Fesseau deed er alles aan om de haan wat te bedaren, tot aan zwarte gordijnen om de haan te laten denken dat het nog donker was. Maar tevergeefs, Maurice liet zich niet voor de gek houden.

Franse haan Maurice
Haan op Franse ansichtkaart, in 1909 gekocht op de 1e etage van de Eiffeltoren | Foto: publiek domein

Mentaliteitsverschil

De buren, die naast Corinne Fesseau een vakantiehuis hebben, maakten er een rechtszaak van, want ze wilden van hun rust kunnen genieten. Maar zo werkte het dus niet. De stedelingen hadden geen rekening gehouden met de trots van de ‘province’ en de grote mentaliteitsverschillen tussen het Franse platteland en Île-de-France, de regio rond Parijs waar ‘les Parisiens’ wonen, de stedelingen.

De rechter stelde Maurice in het gelijk en de haan mocht blijven kraaien, want dat doen hanen nou eenmaal op het platteland. Bovendien kreeg Fesseau een schadevergoeding van 1000 euro toegekend. Onderstaand nieuwsbericht over de zege van haan Maurice is van Euronews:
.

 .
.
Dat een haan de Franse natie zo bezighield is ook om een andere reden goed te verklaren, want het is een Frans symbool, beter bekend als de ‘Gallische haan‘. Afbeeldingen daarvan zijn in menige context terug te vinden in Frankrijk, van voetbal tot architectuur.

Franse haan Maurice zal nooit meer kraaien
Een gallische haan op een gedenkteken in La Rochelle | Foto: Jean-Pierre Bazard/Wikipedia

Corinne Fesseau is trots op ‘haar’ Maurice, waarvan het kraaien is verstomd, maar wiens bestaan niet in vergetelheid zal raken:

“Maurice was een symbool, een held.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel