Het Great Barrier Reef is er slechter aan toe dan sinds het begin van de monitoring van het koraalrif. Australische wetenschappers waarschuwen dat binnen 40 jaar de staat van het rif zeer erbarmelijk zal zijn.

Great Barrier Reef - monitoring
Great Barrier Reef | Foto: Richard Ling | PhotoPin | CC

Een commissie van de Australische senaat doet onderzoek naar hoe het rif er aan toe is en hoe de Australische overheid en de autoriteiten van Queensland het hebben gedaan met betrekking tot bescherming van het gebied. Afhankelijk van de uitkomsten van dit onderzoek zal Unesco bepalen of het rif volgend jaar aangemerkt zal worden met de status ‘werelderfgoed in gevaar’.

Wetenschappers hebben de commissie geïnformeerd en zeggen dat het rif zwaar onder druk staat door ontwikkelingswerkzaamheden aan de kust, massale baggerwerkzaamheden bij Abbott Point voor de realisering van een steenkoolhaven, afvalstoffen afkomstig van boerderijen en slechte waterkwaliteit. De weerbaarheid van het rif is veel minder en het krijgt de kans niet zich te herstellen na momenten van stress en afbraak.

De Australian Coral Reef Society, de organisatie met de oudste gegevens over het koraalrif zegt dat er sprake is van halvering sinds de jaren 80, toen het gebied werd opgenomen in de werelderfgoedlijst.

“Tegen 2050 zal er minder vis zijn en heeft zeewier de plaats ingenomen waar eerder gezond koraal leefde”,  aldus president van de society, Peter Mumby. “Het rif is in de slechtste staat ooit, sinds er gegevens over bekend zijn. Er moet wat gedaan worden aan adequaat beheer.”

In de tussentijd is budget voor de Great Barrier Reef Marine Park Authority geschrapt. De directeur van het Global Change Institute van de universiteit van Queensland, Ove Hoegh-Guldberg zei tijdens een hoorzitting van de commissie:

“De dreigingen escaleren. Het is tijd om anders te gaan denken. We leven in een droomwereld.”

Steenkoolhaven

Eén van de grootste zorgen is de realisatie van de steenkoolhaven bij Abbott Point. Drie miljoen kubieke meter zand en grond zal worden weggebaggerd om vervolgens te worden gedumpt binnen de grenzen van het Great Barrier Reef Marine Park, slechts 40 kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde koraalrif.

Verantwoordelijke partijen proberen de zorgen echter te sussen.

De directeur van Ports Australia, David Anderson, zegt dat het dumpen van de bagger in zee goedkoper is dan op land en ook beter voor het milieu. Volgens hem zijn de effecten ervan verkeerd begrepen en overdreven.

“Wij hebben nauw samengewerkt met de verschillende verantwoordelijke departementen om ervoor te zorgen dat Unesco beschikken kan over de meest robuuste wetenschappelijke informatie. De impact van het baggeren is klein in vergelijking tot de impact van vervuild rivierwater en cyclonen.”

Michael Roche van de Queensland Resources Council zegt dat de impact van de baggerwerkzaamheden zeer lokaal is en geen langetermijneffecten kent voor de gezondheid van het koraal.

“We vragen de commissie zich te focussen op de feiten en de wetenschap en zich niet te laten afleiden door emotionele campagnes tegen de sector”, zo sprak Roche tegen de pers. “Baggerwerkzaamheden zijn nodig om havens open te houden en uit te breiden, zo creëren we scheepvaartroutes die belangrijk zijn voor de economische infrastructuur net zoals onze spoorwegen en snelwegen dat zijn.”

Milieuorganisaties denken daar natuurlijk heel anders over zeker na de overduidelijke waarschuwing van de senaatscommissie.

Bron ©PiepVandaag.nl