Meeste roofvogels gedood in Zeeland, Friesland en Noord-Brabant

Zo’n 1.200 roofvogels worden per jaar illegaal gedood in Nederland. De meeste van deze dieren komen om het leven in Zeeland, Friesland en Noord-Brabant. Dit blijkt uit het rapport van BirdLife Europe. Waarschijnlijk is dit aantal het topje van de ijsberg.

roofvogels

Grauwe kiekendief, vrouwtje | Foto: Clpramod/Wikimedia

BirdLife Europe heeft in kaart gebracht (pdf) hoeveel vogels worden gevangen en/of gedood in Noord- en Midden-Europa en de Kaukasus. Dit blijkt om miljoenen vogels per jaar te gaan. Ook in Nederland vallen jaarlijks veel slachtoffers, de organisatie schat dat minimaal 1.500 en mogelijk zelfs tot 24.900 vogels illegaal gedood en/of gevangen worden, waaronder vele puttertjes en vinken. Wat in het oog springt is het aantal roofvogels dat illegaal wordt gedood in ons land: zo’n 1.200 per jaar. De meest voorkomende manieren van roofvogelvervolging zijn het vernielen van nesten of schieten op en door nesten, het doodschieten van vogels en vergiftiging. Vooral buizerds zijn de klos, maar ook haviken, bruine kiekendieven en rode wouwen zijn regelmatig het slachtoffer. In onze buurlanden is het niet beter gesteld, ook daar moeten veel roofvogels het ontgelden.

Roofvogels vooral onveilig in drie provincies
Opvallend is dat volgens het rapport roofvogels de grootste kans lopen gedood te worden in de provincies Zeeland, Friesland en Noord-Brabant. Een hartverscheurend voorbeeld is de vergiftiging van een zeearend in 2016. Het doodzieke dier werd net op tijd gevonden in de buurt van Sint-Philipsland, op de grens van Zeeland en Noord-Brabant. Waarschijnlijk had het daar in de buurt het vergiftigde aas opgegeten. Gelukkig is de roofvogel snel behandeld en na herstel vrijgelaten, maar de vergiftiging is geen uitzondering

Waarom?
Sommige jagers schakelen hun ‘concurrentie’ uit door roofvogels te doden. Jan van Dijk van Werkgroep Roofvogels Nederland vertelt aan het NRC:

“De jagers dulden geen andere beheerders van hun gebied dan zijzelf, de goede niet te na gesproken.”

Volgens Vogelbescherming Nederland is bekend dat sommige weidevogelbeschermers roofvogels doden en hun nesten vernielen, om de kuikens van weidevogels te beschermen. Jan van Dijk merkt dit ook:

“Dat soort mensen ziet liever wat minder kiekendieven dan weidevogelnesten. Die willen de natuur niet z’n werk laten doen.”

Werkelijke aantal hoger
Vogelbescherming Nederland is geschokt door de conclusies van het rapport en vermoedt dat de cijfers uit het rapport het topje van de ijsberg zijn, omdat lang niet alle gedode vogels en vernielde nesten worden gemeld. Volgens Jan van Dijk durven mensen niet altijd aangifte te doen van misstanden die ze aantreffen. Vooral in dorpen zou dit gevoelig liggen, omdat mensen bang zijn het mikpunt van pesterijen te worden.

Hoewel de cijfers schrikbarend zijn, worden de populaties in Nederland gelukkig niet in hun voortbestaan bedreigd. Lars Soerink, ecoloog en woordvoerder van Vogelbescherming Nederland:

“De rol van Nederland is te bescheiden om daar een bijdrage aan te leveren. Vogels houden zich immers niet aan grenzen. In landen als Georgië is de schade aanzienlijker. Van de totale populatie steppekiekendieven wordt daar jaarlijks 10 procent gedood.”

roofvogels

Zeearend in de vlucht | Foto: athin S Krishnappa/Wikipedia

Centraal meldpunt illegale vogelvervolging
Het rapport van BirdLife Europe maakt duidelijk dat bescherming van vogels meer aandacht verdient. De Vogelbescherming geeft aan dat de wet onvoldoende wordt gehandhaafd en er door jarenlange bezuinigingen te weinig wordt gecontroleerd. Om nog beter in kaart te brengen welke illegale activiteiten plaatsvinden en waar, wil men de gegevens graag centraal verzamelen. Vogelbescherming Nederland verzoekt dan ook illegale praktijken van vervolging van (roof)vogels te melden bij de politie of via natuurverstoring.nl.

Bronnen: PZC, Vogelbescherming, NRC ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Maria F, zegt:

  Gewoon moordenaars zijn het. Ziekelijk gestoord meestal mannen.
  Ik heb een goede idee dat veel mensen tegen zullen zijn:
  Laten we omdraaien: er zijn teveel dieren van het soort mens, dus open het jacht op deze en andere gestoord. De wereld zal alleen maar beter van worden.

 2. Jules Vismale zegt:

  In Friesland kwam het juist voor dat boeren, jagers, duivenhouders etc. om daar roofvogels, vossen, marters en andere roofdieren te verjagen en te vervolgen omdat deze zogenaamd wreed zijn en daar alle weidevogels, kippen, duiven en ander gevogelte af gingen slachten!
  Maar begin 2015 hebben zowel de inwoners van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel erg pijnlijk aan den lijve ondervonden wat er gebeurd als je met de natuur gaat knoeien: ze kregen daar, toen de roofvogels en vossen afnamen, hier een enorme muizenplaag van hier tot Tokio op hun dak want prompt vraten deze mini-versies van Mickey Mouse alle graslanden van de desbetreffende boeren, jagers enz. helemaal kaal met een miljoenenschade die toen gelukkig niet werd vergoed!

  • Jules, nu leg je verbanden die er totaal niet zijn.

   • Chris Dekker zegt:

    Jules dit raakt nog kant nog wal.

    Konijn, houtduif, vos, canadese gans, kraai en kauw staan op de landelijk vrijstellingslijst. Dat houdt in dat deze dieren het hele jaar mogen worden gedood, indien er binnen het werkgebied van de WBE op tenminste één perceel schade is of dreigt in het huidige of het komende jaar aan landbouw en/of fauna. Als gebruik gemaakt wordt van een geweer is een jachtakte vereist evenals een schriftelijke toestemming van de grondgebruiker. Tevens is de 40 ha-regeling van toepassing.

    Artikel 65 Flora- en faunawet

    Roofvolgels zijn beschermd. Mocht een jager die doden dan zou ik daar aangifte van doen. Hij raakt dan meteen zijn jachtakte kwijt en kan het de eerst 8 jaar schudden. De vossen populatie is gigantisch uit de klauwen gelopen net zoals de populatie ganzen.
    De weidevogels hebben het meeste last van vossen en kraaien.

 3. Jagers dulden geen natuurlijke jagers, want als er gemoord moet worden, dan mogen alleen deze zieke figuren dit doen en dan de regel, de goede niet te na gesproken, sorry, zijn er dan goede menselijke jagers, volgens mij niet, want jagen is zinloos geweld, niets anders.

  • Ongenuanceerd en zonder kennis van zaken schelden op boeren en jagers ,DAT is pas zinloos geweld

   Neemt niet weg dat roofvogelvervolging KEIHARD aangepakt moet worden overigens.

   • Hoezo ongenuanceerd, volgens mij kom jij nooit met een genuanceerd antwoord.
    Jagers zijn moordzuchtige types, die continu de wildstand onterecht beschadigen en ja ze dulden geen natuurlijke jagers, vandaar de moordpartijen op roofvogels en vossen.
    En veeboeren zijn nutteloze beroepen die veel schade toebrengen aan dieren en wildstand en ze beschadigen daarmee ook onze gezondheid. Dat is niet schelden, maar dat zijn feiten.

    • En blijkbaar zijn de Kengai,s van deze wereld ook nutteloos en brengen ze schade toe aan onze geestelijke gezondheid.
     Onzin natuurlijk, een ieder heeft het recht op een eigen mening, en daar hoeft een ander het niet mee eens te zijn, maar op de een of andere manier sta jij niet open voor een ander die met feitelijkheden komt, jij ziet alleen je eigen beperkte gedachtengoed, jammer.