Drie mannen op Long Island (VS) zijn afgelopen weekend gearresteerd en aangeklaagd voor het illegaal fokken en trainen van pitbulls, met het doel om ze te laten meedoen aan hondengevechten.

hondengevechten
Foto ter illustratie | Foto: marcia-oc/flickr

Na een onderzoek van zeven maanden, genaamd Operation Bloodline, konden de mannen, van 26, 34 en 49 jaar uit Wyandanch eindelijk opgepakt worden. Samen met de arrestatie zijn er 36 pitbulls gered, variërend van een week tot zeven jaar oud. Procureur-generaal Eric T. Schneiderman:

“Hondengevechten zijn een wrede vorm van dierenmishandeling die dieren pijnigt en de veiligheid van het publiek in gevaar brengt. Het is barbaars, verachtelijk en illegaal. Geen enkel dier zou gedwongen mogen worden om te vechten tegen de dood voor menselijk vermaak en winst, of voor dat doel gefokt en getraind worden. Wij zijn toegewijd aan het beëindigen van deze achterbakse bloedsport en we zullen doorgaan met het aansprakelijk stellen van de misbruikers.”

Politiecommissaris Timothy Sini van Suffolk County voegt daaraan toe:

“De politie van Suffolk zal blijven zoeken naar de slechte mensen die denken het recht te hebben onschuldige dieren te verminken en vermoorden. Er is geen plaats in onze samenleving voor zulke onmenselijke daden van misbruik tegen welk dier dan ook.”

hondengevechten
Hondengevecht | Foto: screenshot Fox

Opleidingsplaats
De verdachten hadden allemaal een kennel die daadwerkelijk als opleidingsplaats diende voor honden die moesten vechten. De 36 pitbulls werden in beslag genomen onder betreurenswaardige omstandigheden: vastgebonden aan zware kettingen, gescheiden van elkaar, zonder zichtbaar voedsel of water en met verwondingen die makkelijk te verwijten zijn aan eerdere gevechten. Helaas moesten drie van de honden geëuthanaseerd worden.

De honden die wel opgelapt konden worden zijn momenteel opgevangen door American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Ze krijgen daar de tijd om te genezen en hopelijk kunnen ze zo getraind worden dat ze op den duur herplaatsbaar zijn.

Misdaad
Hondengevechten worden gezien als een misdaad in alle 50 Amerikaanse staten. In New York kun je voor betrokkenheid bij hondengevechten, en het fokken en trainen van honden met als doel ze te laten vechten, een maximale celstraf van vier jaar krijgen en een boete van omgerekend ruim 20.000 euro.

Bron: World Animal News ©AnimalsToday.nl Sophie Janssen