De Dierenvoedselbank Rijnmond bestaat alweer 5 jaar. In die tijd is de organisatie uitgegroeid van een groepje mensen dat 9 huisdiereigenaren van diervoeding voorzag, tot een grote club vrijwilligers die elke 2 weken zo’n 300 mensen bedient, vanuit 3 verschillende locaties. Voor zowel de huisdieren als hun baasjes zijn ze onmisbaar.

dierenvoedselbank
Dierenvoedselbank Rijnmond voorziet zo’n 300 huisdiereigenaren van voedsel| Lisa Zins Flickr via Compfight cc

Het kan iedereen overkomen. Je raakt je baan kwijt, je relatie loopt af, je krijgt je huis niet verkocht. Zomaar wat redenen waardoor een huishouden in armoede komt te leven. Het is dan sowieso al lastig voor een gezin om rond te komen, laat staan als er één of meerdere huisdieren zijn. Terwijl een huisdier op dat moment voor mensen juist heel belangrijk is, omdat het troost biedt en een invulling geeft aan hun leven.

In de regio Rijnmond bestaat daarom sinds 5 jaar naast een voedselbank voor mensen óók een voedselbank voor dieren: Dierenvoedselbank Rijnmond. Huisdiereigenaren met een inkomen onder het minimumloon kunnen hier terecht voor brokjes, blikjes en ander voer voor hun huisdier(en). Hierbij gaat het om honden en katten, maar ook knaagdieren, waaronder een degoe.

Het idee voor de Dierenvoedselbank ontstond toen Ferry van der Kaaij in 2013 betrokken was bij een kledingbank en hij iets wilde betekenen voor dieren. Samen met zijn partner Jeanette heeft hij toen de daad bij het woord gevoegd en de Dierenvoedselbank Rijnmond opgezet. Het voer wordt gedoneerd door zo’n 7 dierenwinkels en een aantal bevriende dierenartsen en klinieken. Daarnaast krijgen ze ondersteuning van Stichting Dierenlot. Zo kunnen ze inmiddels de huisdieren van zo’n 300 mensen helpen. Maar die hulp is niet onbeperkt, zegt van der Kaaij:

“Elk voedselpakket wordt op maat gemaakt voor de mensen, op basis van het soort dier dat ze hebben en hoeveel dieren ze hebben. We geven voedsel tot 4 huisdieren en mensen die van ons ondersteuning krijgen, mogen er ook geen dieren bijnemen. Een dier kan ziek worden en dat kost handenvol geld.”

Het dier is uiteraard het middelpunt, maar er wordt ook steeds meer aan de eigenaren gedacht. Zo organiseert de Dierenvoedselbank Rijnmond eens in de veertien dagen een koffietafel waarin diereigenaren elkaar onder het genot van een hapje en drankje ontmoeten. Hier vinden zij bij elkaar een luisterend oor of wisselen zij facebookadressen of tips uit.

Mensen in armoede leven vaak in een isolement, doordat ze vrienden zijn kwijtgeraakt en ook geen geld hebben voor openbaar vervoer. De koffietafel is voor sommige mensen het enige uitje dat ze nog hebben en vervult daarom een belangrijke sociale functie. Van der Kaaij:

“Voor veel mensen is hun huisdier hun alles, de reden om uit bed te komen en, vooral met honden, de deur uit te gaan. We knokken er daarom hard voor dat mens en dier gelukkig bij elkaar kunnen blijven”.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Aanmelden voor registratie, donatie of sponsering kan op de website van de Dierenvoedselbank.

Bronnen:

@Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.