Vissers van het dorp Lamalera op het eiland Lembata in Indonesië hebben illegaal een orkafamilie gedood. De familie bestond uit een moeder, vader en baby.

orkafamilie
Orkafamilie afgeslacht in Indonesië | Foto: publiek domein

In Indonesië werd het commercieel jagen op walvissen verboden in 1986. Desondanks staat het dorp bekend om het jagen op grotere zeedieren, waaronder walvissen, reuzenmanta’s en dolfijnen. Dit doen de vissers uit het dorp vanwege eeuwenoude overtuigingen en taboes. Met simpele zeilboten of kano’s gaan de vissers de zee op om op deze kwetsbare diersoorten te jagen. Deze maand werd door de organisatie Dolphin Project, opgericht door Ric O’Barry, vastgelegd hoe vissers drie dode orka’s het strand op slepen. De familie orka’s werd gedood vanaf kleine motorbootjes.

Van traditie naar commerciële vangst
Volgens de wet mogen de vissers twee walvissen per jaar doden voor voedsel en inkomen voor het dorp. De internationale organisatie Dolphin Project heeft echter het sterke vermoeden dat het jagen op zeedieren niet enkel meer gebeurd voor voedsel, maar dat de gemeenschap er geld mee verdient. Onder andere orka’s, de grootste dolfijnsoort ter wereld, worden met grote aantallen gedood voor hun vlees en botten. Deze aantallen hebben niks meer te maken met het aantal dieren dat jaarlijks legaal mag worden gedood. Femke den Haas, campagnedirecteur van Dolphin Project Indonesia, vertelt:

“Door de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) is het dorp vrijgesteld van een walvisvangverbod, omdat hun praktijken op traditionele wijze worden uitgevoerd om zichzelf te kunnen onderhouden. Echter, met een jacht seizoen dat zich uitstrekt van mei tot eind oktober, worden nu gemotoriseerde boten gebruikt om dolfijnen en andere zeedieren zoals walvissen, zeeschildpadden, haaien en manta’s te vangen. Deze grotere aantallen suggereren dat er een commercieel aspect kan zijn bij de vangst.”

Educatie en bewustzijn
Lange tijd heeft het dorp Lamalera zijn gang kunnen gaan, zonder interventie van de overheid. Dolpin Project is het gesprek aangegaan met de gemeenschap om ze te helpen met het opzetten van duurzame economische alternatieven voor de dolfijnen- en walvisjacht.

Bron: The Dolphin Project ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen