Fur-Ever Wild, een Amerikaanse kinderboerderij in de staat Minnesota doodt grijze wolven, poema’s en vossen voor hun bontvacht. Grijze wolven zijn een beschermde diersoort. Volgens de wet is het dan ook niet toegestaan om ze te doden.

grijze wolven
Grijze wolf | © Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

De grijze wolf is als beschermde diersoort opgenomen onder de ‘Endangered Species Act’ (ESA). De grijze wolf was een paar jaar – tussen 2012 en 2014 – verdwenen van de lijst, maar is sinds 2014 weer een beschermde diersoort. Op dieren die onder de wet vallen mag niet worden gejaagd en ook mogen ze niet op een andere wijze worden gedood. Daarnaast is het illegaal om de dieren te verkopen, te koop aan te bieden of te transporteren. Op deze regels is een uitzondering. Organisaties die een speciale vergunning hebben (een zogenaamde incidental take permit) mogen incidenteel, en niet als doel an sich, om een andere legale activiteit uit te voeren of voor het wetenschappelijke doeleinden of ter behoud van de diersoort een dier doden die onder de ESA valt.

Fur-Ever Wild, die ook wel omschreven wordt als bontfarm, heeft niet zo’n speciale vergunning. Hoe kan het dan dat zij wolven mag doden en dan ook nog is een keer met een ander doel dan dat de wet toestaat? Reden voor dierenrechtadvocaten van Animal Legal Defense Fund en Lockwood Animal Rescue Center om een procedure te starten om Fur-Ever Wild zo snel mogelijk te sluiten. Met deze eis om de ‘ kinderboerderij’  te sluiten hopen zij dierenlevens te sparen. De advocaten stellen dat Fur-Ever Wild met het doden van de grijze wolven en de verkoop van hun vacht en lichaamsdelen de ESA overtreedt.

Fur-Ever Wild heeft al eerder op het randje van sluiten gestaan, maar wist dit tot nu toe te voorkomen. Wellicht dat deze nieuwe rechtszaak een definitief einde maakt aan Fur-Ever Wild, want dit soort ‘kinderboerderijen’ zouden niet moeten bestaan.

De beschermde wolven in Fur-Ever Wild zouden niet moeten worden gedood voor hun bont en de wet (ESA) die deze dieren hiertegen beschermd moet dan ook worden nageleefd. Teken hier de petitie en laat de Amerikaanse overheid weten wat je van de praktijken van Fur-Ever Wild vindt.

Bron: WorldAnimalNews ©AnimalsToday.nl Lianne Raat