Na maanden van overleg met bewoners heeft het ministerie van Natural Resources and Forestry haar wetgeving aangepast en de jacht op bijtschildpadden in de Canadese provincie Ontario verboden.

bijtschildpad
Bijtschildpad (Chelydra serpentina) | Foto: Mjbaker/Wikimedia

Na een internetconsultatie ontving het ministerie meer dan 13.460 opmerkingen, vele van de indieners daarvan keerden zich tegen de jacht op de schildpadden. Deze commentaren hebben tot een ommekeer geleidt bij het ministerie:

“Bijtschildpadden zijn een langlevende soort die zich langzaam voortplant en gevoelig is voor stressfactoren.”

Twee per dag
Voordat de nieuwe wet in werking trad op 1 april was het voor bewoners in Ontario mogelijk om twee bijtschilpadden per dag af te maken. Sherry Bondy, politica in de stad Essex en campagneleider in het gevecht voor een verbod zegt dat ze blij is om te horen dat er nu een verbod is sinds ze in 2012 is begonnen met actievoeren. Ook andere politici in Essex waren opgetogen toen zij het goede nieuws van Bondy te horen kregen. Bondy over de eerste successen in de gemeenteraad van Essex:

“We hadden een binnenpretje, want toen we het in Essex een verbod op circussen voor elkaar kregen was het eerste nieuws dat we daarna hoorden dat Ringling Brothers [na 146 jaar red.] stopte met haar circussen, dat gaf ons het gevoel dat we op ramkoers lagen.”

Het verbod op de schildpaddenjacht werd in Ontaria gevierd door diverse milieu en dierenwelzijnsorganisaties. Volgens de David Suzuki Foundation, die ook feest vierde, worden bijtschildpadden in Ontario aangemerkt als dieren die van specifiek belang zijn. De jacht op deze dieren was dan ook onhoudbaar. Het jagen droeg bij aan de schadelijke effecten die een bedreiging vormen voor de bijtschildpadden, waardoor herstel van de soort lastig en duur is.

Volgens Bondy kijken politici in Essex al uit naar hun volgende project op het gebied van dierenwelzijn. Ze hoopt de wetgeving rondom de maximale tijd waarop honden buiten mogen worden vastgebonden in te perken van 12 naar 4 uur.

Bron: CBC News ©Animalstoday.nl Lianne Raat