Karen’s blog: Kalfje weg bij koe beter voor dierenwelzijn

“Haal je een kalf binnen 6 uur bij de moeder weg, dan gaat dat geruisloos”, zo luidde de kop in het NRC, ingegeven door het CDA-Kamerlid Maurits von Martels. Diverse onderzoeken zouden onderbouwen waarom op grond van dierenwelzijn het beter zou zijn om het kalfje direct weg te halen bij de moeder. Los van de onderzoeken stelt dit Tweede Kamerlid iets voor wat lijnrecht tegen de huidige regelgeving ingaat.

kalf

Eenlingboxen | Foto: CIWF/flickr

Dat is wel heel bijzonder en eigenlijk ook onacceptabel. De regelgeving vereist namelijk dat een dier voldoende ruimte moet worden gelaten voor zijn ethologische en fysiologische behoeften. Een basale ethologische en fysiologische behoefte van in ieder geval zoogdieren, waar de mens ook toe behoort, is wel dat moeder en kind bij elkaar blijven. Met ander woorden: zowel moeder als kind moet voldoende ruimte worden gelaten om bij elkaar te blijven. Lijkt mij vrij logisch.

Iedereen herinnert zich nog die verschrikkelijke proeven die gedaan zijn met het apenjong, dat weggehaald is bij zijn moeder en vervolgens is grootgebracht op een namaak ijzeren moeder. Hartverscheurende beelden waren dat en ze bewijzen, echt waar, dat de moeder-kind relatie toch wel heel belangrijk is.

Het stellen dat het op grond van dierenwelzijn beter zou zijn om een moeder te scheiden van haar kind is simpelweg absurd en dus ook een duidelijke wetsovertreding.

kalf

De moeder-kind relatie is belangrijk | Foto: Pixabay

In het betoog van de heer Martels haalt hij een zekere onderzoeker van Wageningen Universiteit aan de heer Hopster. Hoe kan nu een onderzoeker stellen dat, geheel tegen de natuur in, het beter zou zijn voor het moederdier om gescheiden te worden van haar kind. Dat is echt schokkend, en helemaal voor een onderzoeker die zich laat voorstaan op zijn (vermeende) expertise op dierenwelzijn gebied.

Op het moment dat je alleen maar sector-welwillende uitspraken doet waar zelfs een kind van 4 vraagtekens bij zet en je daarbij laat voorstaan op je zogenaamde wetenschappelijke onafhankelijkheid, gaan bij mij wat alarmbellen rinkelen.

kalf

Jonge kalfjes in zogenaamde iglo’s | Foto: CIWF/flickr

Laat ik dan toch maar even deze vermeende expertise in perspectief zetten. Hopster weet klaarblijkelijk niet wat dierenwelzijn daadwerkelijk inhoudt. Hij weet niet dat het welzijn van een dier afhankelijk is van de mate van aantasting van zijn fysieke en mentale integriteit. Met het verbreken van de band tussen moeder en kind wordt per definitie de mentale integriteit van zowel moeder als kind aangetast. Deze aantasting heeft automatisch tot gevolg dat het welbevinden van moeder en kind is aangetast.

Het is echt ongelooflijk dat een zogenaamde onafhankelijke onderzoeker niet in staat is op een onafhankelijke manier het welbevinden van het dier in kaart te brengen, maar een onderzoek zo in te kleden dat het resultaat per definitie goed uitkomt voor de sector.

kalf

Kalveren op melkveebedrijf | Foto: CIWF/flickr

Dus nee, Hopster beschikt niet over de juiste expertise, in tegendeel. Hij is de zoveelste pion in de niet aflatende pogingen van de sector om het publiek zand in de ogen te strooien. Ieder zogenaamd onafhankelijk wetenschappelijk rapport van deze onderzoeker zal ik in ieder geval voortaan met argusogen gaan bekijken, want dat het welzijn van het dier hierin niet goed zal zijn verwoord mag na bovenstaande wel duidelijk zijn.

kalf

Pasgeboren kalfje gescheiden van de moeder | Foto: CIWF/flickr

©AnimalsToday.nl Karen Soeters

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Ieder weldenkend mens weet natuurlijk dat moeder en kind bij elkaar horen. Als dat niet zo zou zijn zou Moeder Natuur het wel zo geregeld hebben dat de moeder na de bevalling zo snel mogelijk haar jongen zou verlaten. Mensen zouden eens veel meer op hun intuïtie af moeten gaan. De spirituele vermogens die ons gegeven zijn hebben we niet voor niets gekregen. Er wordt veel te veel vanuit redenatie gewerkt en daarbij gaan allerlei slechte eigenschappen als hebzucht, machtswellust, koppigheid, kortzichtigheid en egoïsme heersen. De “wetenschap” wordt tegenwoordig ook steeds meer misbruikt om op die manier van alles op te dringen en bestaande kwalijke en schadelijke systemen in stand te houden. VVD en CDA zijn vanouds partijen die weinig tot niets op hebben met dieren, natuur en milieu. Aan hun beweringen op die gebieden moet je dan ook geen of nauwelijks waarde hechten aangezien zij niet vanuit zuivere en positieve, ethisch en moreel verantwoorde motieven gedaan worden. Helaas is dit momenteel de wrange “realiteit” waar we met zijn allen in leven.

 2. Mieke van Veen zegt:

  Als een wetenschappelijk raport de “dierenvrienden” uitkomt is het van groot belang.
  Als zo’n raport hen niet uitkomt is het ineens wetenschappelijk bedrog.
  Denk daar maar eens over na !!!

  • Ja Mieke dat komt omdat er steeds meer zogenaamde wetenschappers zich laten kopen door Campina en de vlees-industrie of door Bayer.
   Er zit een heel nest bij universiteit Wageningen o.a.

 3. Hier weer een aantal reacties van mensen die van toeten noch blazen weten.
  Allemaal dierenknuffelaars. Als een kalfje idd snel bij de moeder weggehaald wordt ontstaat er geen binding. Als een kalfje na een dag of nog later van de moeder gescheiden wordt is er wel binding. Dit geeft veel meer onrust en is voor beiden niet goed. Ook in de natuur worden vaak jonge beesten het eerst gepredeerd. Denk men nu echt dat het moederdier blijft zoeken. Nee echt niet. Het moederdier gaat gewoon verder met de kudde.
  Men moet eens stoppen om dieren op gelijk niveau te zetten met mensen.

  • Laten we vooral ophouden te denken dat wij veel meer waard zijn dan andere dieren, wij, de mens is de enige die zijn eigen omgeving vernietigd, dus komt de mens er helemaal niet zo goed uit.

 4. Ach, wetenschappers….om een beetje naamsbekendheid te krijgen verzinnen ze de raarste
  dingen. Beetje schreeuw om aandacht? Jammer dat er mensen zijn die daar dan toch weer intrappen.
  Wat betreft het duurder worden van dierlijke producten. Prioriteiten stellen!
  Een beter leven voor de dieren en een truitje minder kopen.

 5. Te stom om nog woorden aan vuil te maken!

 6. Allemaal best, maar aanvaard dan ook de consequenties: melk en melkproducten zullen een flink stuk duurder worden. Met mijn bescheiden kennis gok ik ergens tussen de 50 en 100% duurder. Pak melk dus bijv. € 1,75 en een pondje extra belegen kaas gaat dan pas voor € 18,- over de toonbank.

  • Heel goed Hans, een pak melk mag ook rustig 5 euro kosten, want een pak melk kost duizenden liters water en wel 5 tot 10 kilo voer en dan nog de schade aan het milieu en gezondheid, dan ga je vast richting 50 euro.

   • Jou pak sojamelk ook Kengai.
    Oh nee, het afval”van de sojamelkproductie wordt opgevreten door de koeien…………

    • Dit word hilarisch! Ik lach me rot om jullie!
     Maar laten we niet vergeten dat het hier toch om dierenmishandeling gaat.
     Veroorzaakt door de hebzucht van de mens.

 7. Marijke Vet zegt:

  Gunst. Hebben ze bij mij vergeten om na de bevalling mijn kinderen weg te halen.
  Had ik het toch wel fijner kunnen hebben daarna.
  Toch maar eens een item van maken in het parlement.
  Maar het is nog niet te laat.
  Er is voor ons mensen nog hoop.

 8. marleen bakker zegt:

  laten ze maar eens gaan experimenteren met mensen die net een baby hebben,hup weghalen het kind na de geboorte,zouden ze dat fijn vinden denk je….. het is al erg genoeg dat levende wezens moeten sterven voor jou minuutje genot op je bord,en dan ook nog eens zoveel verdriet en stres aangedaan,geef ze op zn minst een beetje geluk in hun korte leventje…..

 9. Godelieve zegt:

  Wat een regelrechte ONZIN ! ! !
  Ga slapen MAN . . . Maar dan wel eeuwen ALLEEN ! !
  Hoe durf je zo met Dieren omgaan . . .
  Waarschijnlijk doe je dat ook met Mensen ? ? ?

 10. Moeder en kalf moeten bij elkaar blijven .niet weg halen dat is triest voor al voor de eerste melk is goed voorde kalfjes voor ziektes tegen te houden

  • Maartje, juist, en dat bewerksteeligen melkveehouders door het kalf op een goede,hygienische manier op te vangen en die eerste melk(biest) zelf aan het kalf te geven, dan weten ze zeker dat het kalf op tijd voldoende biest tot zich neemt zodat het op een gezonde manier ,met voldoende weerstand op kan groeien.