Over een maand is het Moederdag. Een dag vol liefde voor mensenmoeders, maar wie denkt er op zondag 14 mei aan de moedervarkens in de vee-industrie? Dat vraagt Compassion in World Farming zich af. Want moedervarkens worden nog altijd vastgezet in krappe kraamkooien. Dit hindert ze in de zorg voor hun biggetjes. Daarom zoekt CIWF naar moeders en andere mensen die opkomen voor moedervarkens, om samen de kraamkooien in Nederland verboden te krijgen.

moedervarkens
Ze kan geen kant op | Foto: CIWF

In een kraamkooi wordt een zeug vastgeklemd, zodat zij geen kant op kan. Dit gebeurt omdat de ruimte te klein is en voorkomen moet worden dat het moedervarken haar biggetjes plet. Zoals iedere moeder wil zij voor haar kleintjes zorgen, maar de kraamkooi maakt dat onmogelijk. Met Moederdag wil CIWF heel Nederland laten horen dat het de hoogste tijd is dat de wrede kraamkooien verboden worden. Voor de speciale Moederdagactie zijn zij op zoek naar moeders die in actie willen komen. CIWF schrijft over de bijzondere actie:

“Wij zijn op zoek naar moeders die zich uit willen spreken tegen de vreselijke kraamkooien door de petitie te tekenen. Bovendien beloven zij vanaf Moederdag geen varkensvlees uit de vee-industrie (meer) te eten, zolang de kraamkooien nog zijn toegestaan in Nederland. Op Moederdag dragen zij uit solidariteit een speciaal ‘Moeders voor Moedervarkens’-armbandje, dat wij gratis toesturen. Deze symbolische ‘Actiegroep van Moeders voor Moedervarkens’ laat zo op Moederdag een krachtig geluid horen naar de regering: de vreselijke kraamkooien moeten verdwijnen!”

Spreek je uit
In landen als Zweden en Zwitserland zijn de kraamkooien al verboden, maar Nederland blijft achter. Daarom roept CIWF iedereen op om de petitie te tekenen, ook als je geen moeder bent. Want net als alle andere dieren verdienen (moeder)varkens een leven waarin ze niet gehinderd worden om varken te zijn. En daarbij hoort de zorg voor hun biggetjes. Teken daarom de petitie, en spreek je uit tegen de wrede kraamkooien.

moedervarkens
Foto: CIWF

Teken de petitie hier.

Bron: CIWF ©Animals Today Bart van Riel