De stierenvechtarena van Marbella zal niet langer gebruikt worden voor stierengevechten. Het bedrijf El Toreo S.L., dat de arena beheert, wil niet langer verantwoordelijk zijn voor het gebouw, dat niet meer rendabel is. Daarnaast is er weerstand op dit soort evenementen vanuit de lokale overheid en werd eerder het verspreiden van informatie over het stierenvechten via de radio verboden. Dit heeft de licentiehouder doen inzien dat er nauwelijks aan het stierenvechten te verdienen valt in Marbella.

stierengevechten
Geen stierengevechten meer in Marbella |Foto: Andres Rivera Mejia via Compfight cc

Daarnaast stelde de gemeentelijke politieke groep CSSP-Podemos als voorwaarde dat ze de begroting voor 2017 alleen zouden steunen als de arena een plaats werd voor iedereen en onder beheer zou komen van de gemeente. De arena zou dan voor allerlei soorten evenementen gebruikt worden, met uitzondering van stierengevechten. Dit heeft voor meer druk gezorgd op het bedrijf dat de arena runde. In de toekomst zullen er bloedvrije evenementen gehouden worden en er wordt hiervoor geld vrijgemaakt vanuit de gemeente. Het idee is dus om de arena te gebruiken als een nieuwe culturele ruimte voor iedereen. In de zomer zullen diverse concerten gehouden worden.

8% Spanjaarden
CAS International, een Nederlandse organisatie die zich exclusief richt op het einde van het stierenvechten en andere evenementen met dieren, is zeer tevreden met de ontwikkelingen in Marbella. CAS werkt nauw samen met organisaties in heel Spanje om ook hier het einde van het stierenvechten te bereiken. De organisatie ziet een sterke daling in georganiseerde stierengevechten in Spanje, en ook in de andere stierenvechtlanden. Zo hebben veel gemeenten, dankzij politieke lobby, sinds de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2015, besloten om de subsidiëring van het stierenvechten te stoppen. Al meer dan 70 gemeenten hebben dit besluit gemaakt, en het gaat zo hard dat het nu waarschijnlijk om veel meer gemeenten gaat in Spanje. Slechts 8% van de Spanjaarden bezoekt nog stierengevechten.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.