Marius KolffViana do Castelo is een gemeente in het noorden van Portugal. Een kleine stad met ruim 36.000 inwoners. De inwoners hebben in 2009 besloten dat er in deze stad geen stierengevechten meer mogen plaatsvinden. Dit besluit werd genomen in de gemeenteraad.

In de stierenvechtlanden mochten wij begin 2012 al meer dan 100 gemeenten noteren die zich stierenvechtvrij verklaarden. Moedige beslissingen in een vijandige omgeving. Van al die 100 gemeenten is er in Portugal maar één en dat is Viana do Castelo.

Stierenvechten Portugal
Stierenvechten Portugal | Foto: CAS International

De stierenvechtindustrie, ik zou tegenwoordig liever zeggen: de stierenvechtmaffia, vindt het een ongepast besluit. Stierengevechten moeten volgens hen overal doorgang kunnen vinden, ook in gemeenten waar de bewoners op democratische wijze hebben besloten dat er geen stierengevechten meer mogen plaatsvinden. Wat doet de stierenvechtmaffia dus? Enkele weken geleden stapten zij naar de rechter om het democratisch genomen besluit onwettig te laten verklaren. Hoe de jurisdische wereld in elkaar steekt weten we allemaal wel. Ieder op zijn tijd ziet onzinnige besluiten genomen worden door rechters met het wetboek in hun hand of jurisprudentie aan hun zijde. Besluiten waar zinnige of anders gezegd weldenkende mensen het niet mee eens zijn. Of besluiten waar hele gemeenteraden toch op democratische wijze anders over hadden besloten. Hier wordt de strijd gevoerd op het scherpste punt van democratie of wetgeving. Ik wil er niet over oordelen, maar denk wel dat het toch wat vreemd is dat een democratisch genomen besluit, in een gemeenteraad, zomaar opzij geschoven kan worden door een rechter. Wat voor belangen zijn hier mee gemoeid? Welk een minachting voor de burger speelt hier? Gelukkig pakt de burgemeester het zwaard op. Hij pikt het niet. De burgemeester van Viana do Castelo vindt dat de door zijn gemeenteraad genomen besluiten voorgaan op  procedurele besluiten door rechters.

De burgemeester voelt zich, als vertegenwoordiger van niet alleen de bevolking van zijn stad maar ook als representant van de bevolking van de stad, zwaar gepasseerd. En dat is ook het geval. De mensen van Viana do Castelo zijn door de stierenvechtmaffia op een brutale wijze gepasseerd. Die burgemeester wil nu in Portugal een verbond van anti-stierenvecht gemeenten oprichten. Hij is er pas net mee begonnen, tja het stierengevecht vond het afgelopen weekend plaats. Hij krijgt ook niet de steun van alle burgemeesters, lijkt het nu, maar dat was te verwachten.

De strijd is aan het verhevigen. Dat de stierenvechtmaffia naar de rechter stapt om een democratisch genomen besluit ongedaan te laten verkrijgen is een teken aan de wand. Ook een teken van de macht van de stierenvechtmaffia en van de minachting die zij hebben voor alles wat democratie en moderniteit is. Conservatisme en geld, dat is waar de stierenvechtmaffia om draait, een sterke tegenstander dus. De strijd is nog lang niet gestreden, dat mag hier wel uit blijken, en wij, CAS en alle met ons verbonden organisaties, gaan door met onze strijd, op eerlijke, democratische wijze.

De burgemeester van Viana do Castelo, José Maria Costa, verdient onze steun. Enne, denkt u erover naar Portugal te gaan, bezoek dan vooral Viana do Castelo, en geef er lekker veel geld uit: ze verdienen het daar!

©PiepVandaag.nl Marius Kolff, directeur CAS International