Al jaren is men bezig om de landsgrenzen in Europa te laten vervagen en zoveel mogelijk open te stellen voor vrij verkeer: iedereen mag zich vrij verplaatsen. Maar omdat hiervan nogal wat misbruik wordt gemaakt, zijn de meningen over de opengestelde grenzen nogal verdeeld. De broodfokkerij is hier helaas een voorbeeld van: wekelijks rijden bestelbussen vol met pups de grenzen over. Deze pups hebben vaak niet eens de toegestane leeftijdsgrens van 7 weken bereikt en missen de benodigde entingen. Een aardig percentage van deze jonge hondjes overleeft het transport niet eens en de rest wordt ziek, raakt verzwakt en wordt met mentale schade aan de ongelukkige nieuwe eigenaren verkocht.

Golden retriever pups - broodfokkerij
Golden retriever pups | Foto: Sebastián-Dario via Compfight cc

Deze praktijken brengen niet alleen een fors risico op het importeren van hondsdolheid met zich mee, maar ook worden we opgezadeld met andere ziektes en gedragsproblemen. En dit allemaal zonder dat er ook maar een cent belasting wordt betaald, terwijl we op het moment juist iedere cent zo hard nodig hebben. Toch krijgen we het maar niet voor elkaar om dit soort praktijken uit te roeien. En dat komt vooral door de overheid die daar niet aan mee wil werken.

Wanneer je al deze consequenties van de broodfokkerij in acht neemt en je ten volle beseft welk leed er met deze praktijken is gemoeid –bij de moederhonden, de puppy’s en de nieuwe eigenaren– dan zou je denken dat ook de overheid wel inziet dat dit risico’s met zich meebrengt voor het eigen leefgebied en haar burgers. Maar helaas, het verdriet, leed, de ziektes en zelfs het risico op hondsdolheid zijn blijkbaar ‘verwaarloosbaar’. Alleen als er sprake is van een werkelijke grootse dreiging wordt de overheid pas wakker.

Een voorbeeld van zo een immense dreiging zijn de huiskraaien in Hoek van Holland. In groten getale zijn zij over onze landsgrenzen gevlogen en hebben zich in de afgelopen twintig jaar met een onvoorstelbare snelheid voortgeplant. Op dit moment telt de totale omvang van de huiskraaienpopulatie wel 25 vogels! Voor de duidelijkheid: v.i.j.f.e.n.t.w.i.n.t.i.g! Deze dreiging van wel vijfentwintig exotische vogeltjes (in Nederland hebben we immers geen huiskraaien, dus levensgevaarlijk wanneer zo een vreemde zich hier gaat vestigen) neemt zulke apocalyptische vormen aan, dat er een bedrijf wordt ingehuurd om deze vreemdelingen desnoods met geweld tegemoet te treden. Het zal waarschijnlijk jaren gaan duren voordat deze explosief gegroeide populatie geheel onder controle is. En het ligt in de lijn der verwachting dat het bedrijf dat de durf heeft om ten strijde te trekken ten dienste van het volksbelang, uiteindelijk een Koninklijke onderscheiding zal ontvangen wegens getoonde moed.

Tekorten in het onderwijs, tekorten in de zorg, tekorten bij de Politie… maar nee, we gaan belastinggeld spenderen aan het uitroeien van een paar kraaien!? We gooien voor Jan en alleman de grenzen open, maar voor dieren die geen enkel besef hebben van al die door de mens bedachte grenzen, nee, die behoren zonder pardon te worden afgeschoten. Waar haalt men toch dat idiote idee vandaan dat er exoten bestaan? Wat hier nu niet leeft, mag hier ook niet komen? De overheid bepaalt welke dieren er wel of niet in Nederland mogen leven; hoe kun je zo dom zijn om niet te beseffen dat de hele natuur inclusief de mensen op deze aardbol juist zijn wat ze zijn door migratie! Als er geen migratie had plaatsgevonden, dan was de aarde met haar hele flora en fauna nu niet wat ze is. Waar halen we dan de domheid vandaag om dat wat ons leven voedsel en toekomst heeft gegeven, nu met grof geweld tegen te houden? Het is een misdaad tegen de evolutie!!

Oké, ik laat me nu een beetje gaan. Maar de frustratie dat we 25 vogeltjes, die bijna hetzelfde zijn als alle andere kraaien die hier rondvliegen en waarvan geen enkele dreiging uitgaat, gaan uitroeien, en dat we tegelijkertijd de broodfokkerij die wel allerlei nadelen en zelfs gevaren met zich meebrengt ongemoeid laten… ik snap er niks van!

Ik zou willen dat ik kon duidelijk maken dat het juist de broodfokkerij is waaraan we aandacht moeten besteden. En dat we ons daarentegen helemaal geen zorgen hoeven te maken om een handjevol huiskraaien! Misschien moet ik het anders verwoorden: ik kan het aan iedereen duidelijk maken dat het volslagen onzin is om 25 vogeltjes af te schieten, terwijl tegelijkertijd de broodfokkers hun gang kunnen gaan, en iedereen begrijpt het ook. Nu nog de betreffende ambtenaren…

©PiepVandaag.nl Bert van Straten, Pack Leader