Puppy´s en jongvolwassen labradors zijn door de dierenpolitie in beslag genomen bij een broodfokker in Tienhoven, nadat er herhaaldelijke meldingen waren binnengekomen over zieke pups. Een van de pups moest na inbeslagneming zelfs worden geëuthanaseerd om hem van zijn pijn te verlossen.

Inbeslagname honden bij broodfokker in Tienhoven
Puppy´s en jongvolwassen labradors zijn door de dierenpolitie in beslag genomen | Foto (illustratief): publiek domein

De boerderij van de broodfokker in Tienhoven beschikte over een schuur met drie verblijven, met daarin vier labradors en vijf pasgeboren pups. Aan de achterkant waren er nog vier andere verblijven met nog meer honden. De hokken waren ongeveer 3 vierkante meter en gaven de dieren dus niet veel bewegingsruimte. De honden werden in slechte staat aangetroffen en vertoonden huidproblemen, gedragsproblemen, heupdysplasie of elleboogproblemen. Volgens onderzoek blijken deze aandoeningen vaak genetisch zijn.

Zieke pups

De politie heeft de afgelopen tijd vele meldingen binnengekregen van zieke pups afkomstig van een Tienhovense broodfokker. Mensen die dachten hun nieuwe beste vriendje te hebben gekocht bij deze fokker, bleken na enige tijd over een hond met grote gebreken te beschikken. Verschillende van deze klanten hadden de fokker hierop aangesproken en geadviseerd de fokkerij met bepaalde koppels niet voort te zetten, daar deze gebreken mogelijk genetisch zijn. Aan de politie had de eigenaar beloofd ermee te stoppen. Toch blijkt nu dat de puppyfabriek nog altijd actief was. Nadat de dieren zijn gered, moest een van de zieke pups helaas worden ingeslapen.

Inbeslagname honden bij broodfokker in Tienhoven
Foto: publiek domein

Strafrechtelijk onderzoek

De dierenpolitie heeft met ondersteuning van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) alle honden op het terrein van de boerderij in beslag genomen. Een dierenarts zal nagaan of de aandoeningen daadwerkelijk erfelijk zijn, en naar de broodfokker is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Broodfokkers zijn vooral gericht op het verdienen van geld, niet op het welzijn van de dieren die zij hiervoor misbruiken.

Bron:

  • AD
  • Lees ook:
    .

Omstreden puppyhandelaar ‘De Meiboom’ moet permanent dicht

©AnimalsToday.nl Jennie Cools