Limburgse boeren willen geen ecoduct over Zuid-Willemsvaart

Boeren in Limburg hebben zich uitgesproken tegen een ecoduct, dat bij Weert over de Zuid-Willemsvaart aangelegd gaat worden. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is bang dat wilde zwijnen zich dankzij het ecoduct verspreiden en schade aanrichten.

ecoduct

Wilde zwijnen en andere dieren kunnen binnenkort veilig de Zuid-Willemsvaart oversteken, dankzij de bouw van een ecoduct | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Het geplande ecoduct over de Zuid-Willemsvaart is bedoeld om te voorkomen dat wilde zwijnen en andere dieren in de vaart terechtkomen en dat niet overleven. Het komt regelmatig voordat dieren proberen het water over te zwemmen en daarbij verdrinken omdat ze de wal niet meer op kunnen. De Zuid-Willemsvaart wordt daarom ook wel het ‘kanaal des doods‘ genoemd.

Afschieten
Boeren en wilde zwijnen gaan echter niet samen door een deur en het liefst wil de LLTB dat er meer mogelijkheden komen om zwijnen af te schieten. De organisatie pleit ervoor dat de provincie meer jagers in dienst neemt om de wilde zwijnenpopulatie uit te dunnen. De bouw van het ecoduct staat haaks op deze wens, omdat de boeren zeggen dat deze natuurbrug het probleem alleen maar vergroot en de geleden schade zal toenemen. Ze gaan hierbij wel voorbij aan het feit dat het ecoduct ook voor veel andere dieren een mogelijk dodelijke barrière wegneemt en natuurgebieden met elkaar verbindt.

ecoduct

Ecoducten verbinden natuurgebieden | Foto: Apdency/Wikimedia

Volgens de LLTB is de schade aangericht door wilde zwijnen ‘structureel’ en hebben dierenbeschermers geen recht van spreken, aangezien zij niet degenen zijn die de schade ondervinden en waarschijnlijk  nooit een zwijn aangereden hebben. De Jagersvereniging schreef in augustus 2017 op zijn website:

“Twee jaar geleden werden in de provincie Limburg 450 wilde zwijnen geschoten. Vorig jaar steeg dat aantal naar 685. Een duidelijker voorbeeld van het failliet van het nulstandbeleid kun je niet krijgen, want de zwijnen bevinden zich allang niet meer alleen in de zogenaamde gedooggebieden zoals Nationaal Park de Meinweg en Meerlebroek bij Roermond.”

In 2015 werd al vastgesteld dat de afrastering van de gebieden waar wilde zwijnen wel mogen leven vaak niet deugt.

Inheemse diersoort
Wilde zwijnen zijn in Nederland een inheemse diersoort die echter dusdanig bejaagd werd dat ze in 1826 voor het laatst in het wild waargenomen werden. In 1907 zijn ze door prins Hendrik opnieuw uitgezet rond paleis Het Loo. Sindsdien hebben ze zich verspreid over het land, ook buiten de zogeheten gedooggebieden. Elders geldt een ‘nulstandbeleid’.

Bron: L1, Jagersvereniging, Natuurmonumenten ©AnimalsToday.nl Bart van Riel

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Ja er is er maar 1 diersoort die recht heeft op deze planeet en dat zijn veeboeren en dat terwijl ze volledig overbodig zijn en zelfs zeer schadelijk, daar is een wild zwijn niets bij vergeleken.
  Boeren willen maar 1 ding, geld verdienen ten koste van alles, dus weg met de natuur.
  Je hoort hun nooit over dat er teveel wegen zijn of teveel huizen, want dat gaat ook allemaal ten koste van veel land.
  Als wij ons zelf willen bedruipen, dan kan wel 70% van het boerenland verdwijnen, want zoveel exporteren wij voor zeer lage bedragen, dus verdienen we er ook nog eens niet veel aan.

  • Te simpel Kengai, Die boeren willen dat voor het ecoduct komt, de schaderegelingen goed zijn, en dat is momenteel niet zo.
   De boeren strijden juist vaak ( met de burgerbewoners) tegen aanleg van wegen en nieuwe woonwijken.
   En nee, die 70% export is vooral niet grondgebonden productie, als we die afschaffen hebben we juist alle landbouwgrond nodig om plantaardig voedsel te produceren.

   • Hoezo compensatie van boeren. Andere bedrijven krijgen dat ook niet. Risico van het vak, leer maar omgaan met de natuur, maar daar is de boer te hebzuchtig voor, alles moet voor de boer aan de kant, want zij zijn nummer 1.
    Als je geen veevoer meer hoeft te verbouwen, dat scheelt ook al behoorlijk.
    Productie van vlees en zuivel is zeer onrendabel en gaat zelfs ten koste van onze gezondheid en leef omgeving.

    • marjolein zegt:

     Bij mijn strijd tegen vervuiling van het landschap heb ik nog nooit een boer aan mijn zijde getroffen. Integendeel: voor de natuur maakt het niet uit of het een distributiecentrum, kantorenpark of regulier-boerenbedrijf is. Al hoeft een zorgvuldig aangelegd kantorenpark niet helemaal ecologisch dood te zijn, zoals het meeste agrarisch oppervlak.

     Produceren voor export, zodat boeren in andere landen zelf geen cent meer verdienen is gekkenwerk.

    • Nee, maar andere bedrijven lijden ook geen schade door wilde zwijnen die er plotseling zijn omdat we als samenleving dat graag willen.
     Boeren gaan dagelijks om met de grillen van de natuur, ALLE grondgebonden sectoren zijn er zelfs totaal afhankelijk van.