Natuurliefhebbers vrezen dat verschillende steenarenden in Schotland indirect het slachtoffer zijn geworden van de recreatieve jacht in het land. Als tijdverdrijf is de jacht onder bemiddelde Schotten bijzonder populair. Roofdieren als de steenarend worden door jagers als concurrenten beschouwd die ze liever zien gaan dan komen.

steenarend
Schotse jachtlust kost steenarenden meer dan alleen hun prooi | Foto: Pixabay

Afgelopen weken verspreidde zich via het internet een schokkende foto van een jonge steenarend die rondvloog met zijn poot in een metalen klem. Het beeld dat werd gemaakt in Aberdeenshire deed in Schotland veel stof opwaaien, omdat iedereen zich realiseerde dat de imposante roofvogel vermoedelijk een trage en pijnlijke dood tegemoet vloog. Nadat de toerist die de foto maakte aangifte deed, riep de politie op om waarnemingen van de vogel direct te melden, in de hoop het dier nog te kunnen traceren en helpen. Omdat steenarenden een erg groot territorium hebben lijkt er echter weinig hoop te zijn dat de vogel nog levend wordt gevonden.

Natuurlijke rovers concurrent van de jagende mens

De foto van de onfortuinlijke steenarend staat symbool voor een veel grotere discussie rondom de georganiseerde jacht op korhoenders. Zijn verhaal is er één van velen; eerder werden bijvoorbeeld ook vallen in en bij het nest van een koppel kiekendieven aangetroffen en verdwenen twee gezenderde steenarenden plotseling op korte afstand van elkaar van de radar, om nooit meer teruggevonden te worden.

Onder de Schotse bevolking groeit de onrust over de gevolgen van de jaarlijkse jacht op korhoenders, die half augustus weer van start is gegaan. Verschillende landgoederen in het land verdienen een aanzienlijk deel van hun inkomsten aan het organiseren van jachtpartijen, waarbij gefokte korhoenders worden vrijgelaten om vervolgens te worden bejaagd. Naar schatting worden daar jaarlijks meer dan 500.000 korhoenders slachtoffer van. Daar bovenop komen nog de natuurlijke rovers zoals vossen, steenarenden, hermelijnen en wezels, die door jachtopzieners in dienst van de landgoederen worden bestreden om te voorkomen dat er voor klanten niets meer te jagen valt. Maar de gevolgen van de jachtpraktijken stoppen niet bij de dood van deze dieren. De gefokte exemplaren concurreren ook op een ongezonde manier met wilde exemplaren en het landschap wordt kunstmatig geschikt gemaakt voor de vogels, waardoor natuurwaarden verloren gaan.

Maatregelen blijven uit

Ook de Britse vogelbeschermingsorganisatie Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) maakt zich ernstig zorgen over de situatie. Het type val waar ook de steenarend slachtoffer van werd wordt vaak gezien in de gebieden gebruikt voor de jacht op het korhoen. Bovendien strekken deze gebieden zich uit over zo’n 20% van heel Schotland. De bedreiging voor roofvogels is dus reëel. Ian Thomson van de RSPB voegt daar aan toe:

“Het is onmogelijk dat een roofvogel verstrikt raakt in een legaal gezette val. Daarom is het glashelder dat het om illegale vallen gaat en dus om een crimineel feit.”

Een door BBC presentator Chris Packham opgestarte petitie roept op om de jachtpraktijken een halt toe te roepen. Iets waar de Schotse overheid volgens velen danig in tekort schiet. In 2017 werd er een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat bijna een derde van de via satelliet gevolgde steenarenden een verdachte dood waren gestorven, en dat vaak op bekende jachtgronden. Toch was de reactie van de Schotse regering afwachtend en werd er voornamelijk gezegd dat de situatie nader moest worden bekeken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks